Dijital dünyada web sitelerinin ve uygulamaların başarıya ulaşması için çok iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Bir web sitesinin gelişim ve optimizasyon süreci, sağlıklı bir analiz aracı ile gerçekleştirilir. Analiz araçları arasında en çok tercih edilen araçlardan birisi Google Search Console Tools’dur. Sunmuş olduğu önemli bilgiler ışığında, web sitenizin temel verilerini öğrenmiş ve yapılması gereken optimizasyon çalışmalarını belirlemiş olursunuz.
Google Search Console Tools Nedir?
Google Search Console Tools; webmasterların, sahip olduğu web sitelerini sağlıklı veriler ışığında izlemesi, yönetmesi ve optimizasyonu için kullanılan bir araç ya da raporlar kümesidir. Google’ın ücretsiz sunmuş olduğu dijital araçlardan biridir. Web sitesi ve web sitesi trafiği hakkında bilgiler veren ve anlamlı raporlar oluşturan araç, hem içerik siteleri hem de e-ticaret girişimleri için kullanılabilir.
Web sitelerinin sonuçlarda daha iyi sıralama alması, gerçekleştirilen arama motoru optimizasyon çalışmalarıyla mümkündür. Bu çalışmaların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için de elde güven duyulacak verilerin olması gerekir. İşte ihtiyaç duyduğunuz bu veriler, Google Search Console Tools aracılığı ile elde edilebilir.
Google Search Console Tools’a Nasıl Erişirim?
Google Search Console, web yöneticilerinin web siteleri hakkında varlık yönetimi ve izlemesi gerçekleştirmesine olanak tanıyan ücretsiz bir araçtır. Google tarafından sunulan araç sayesinde çok sayıda rapor otomatik olarak düzenlenerek, kullanıcı bilgisine sunulur. Search Console’a erişmek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz;
1. Google Hesabınız üzerinden oturumunuzu açın.
2. https://search.google.com/search-console/ linki üzerinden Google Search Console’a ulaşın.
3. Sunulan yöntemlerden size en uygun olan yöntemi seçerek, web sitenizi kendi mülkünüz olarak Console üzerinden ekleyin.
4. Doğrulama işlemi için kullanabileceğiniz yöntemler; HTML dosyası, Google Analytics, HTML etiketi ve Google Etiket Yöneticisi olarak sunulmaktadır.
Şu ana kadar Google Search Console üzerinden kayıt yaptırmadıysanız ya da yeni bir web sitesi geliştirdiyseniz, hemen Google Search Console kaydınızı yapmanızı tavsiye ederiz. Bu işlem için aşağıda yer alan rehberi takip edebilirsiniz
5 Adımda Google Search Console Kurma
– Google Hesabınızda Oturum Açın
Google Search Console kaydınızı yapmaya başlamak için ilk adım olarak Google hesabınızla oturum açmanız gerekir. Google hesabı girişi yaparken, web sitenizi mülk olarak hangi e-mail adresi üzerinden kaydetmek istiyorsanız o e-mail ile giriş yapmalısınız. İş ya da kişisel e-mail olarak tercih sizin olacaktır.
– Google Search Console’a Giriş Yapın
Google Search Console adresine gidin (https://search.google.com/search-console/) ve “Şimdi başlayın” butonu üzerinden işlemlere başlayabilirsiniz.
– Google Arama Konsoluna Yeni Bir Web Sitesi Ekleyin
Google Search Console’a ilk kez web sitesi ekleyecek olanlar için karşılama mesajı sunulur ve başlat butonu üzerinden ilgili yönlendirmeler takip edilebilir.
Önceden herhangi bir web sitesi ekleyenlerin ise “+mülk ekle” sekmesi üzerinden kayıt etmek istedikleri web sitesini eklemeleri gerekir.
– Etki Alanınızı Ekleyin
Mülk türü bilgisi olarak Etki Alanı ve site URL bilgisi doğru bir şekilde girilmelidir. URL’nin tam ve doğru bir şekilde girildiğinden emin olmanız gerekir. Aksi takdirde doğrulama adımında sorun yaşamanız olasıdır. Web sitenize giriş yaparak, tarayıcı çubuğunda yer alan adresi kopyalayarak bu gibi sorunlardan kurtulmuş olursunuz. Bu işlemi tamamladıktan sonra “devam et” butonuna tıklayın.
– Hesabınızı Doğrulayın (Alternatif Yöntemler)
Mülk ekleme işlemini yaptıktan sonra mülkün size ait olduğunu doğrulamanız gerekir. Bu işlem için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Dilerseniz DNS TXT doğrulaması için kady kopyalayıp alan adı sağlayıcısı üzerinden ekleyebilirsiniz.
Google Search Console, doğrulama için çok sayıda yöntem sunmaktadır. Bu yöntemler arasında sizin için en kolay yöntemi seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Mülk sahipliği için sunulan yöntemler şu şekildedir;
● Otomatik olarak oluşturulan HTML dosyasının web sitesine yüklenmesi
● Meta etiket ile mülk doğrulama
● Google Analytics hesabı üzerinden mülk doğrulama
● Google Tag Manager ile birlikte mülk doğrulama
Mülk doğrulama işlemini gerçekleştirdikten sonra Google Search Console kayıt işlemleri tamamlanmış olacak.
Google Analytics ile Search Console Nasıl Bağlanır?
Google Search Console ve Google Analytics’in birbirine bağlanması beraberinde birçok avantaj getirmektedir. Google Analytics üzerinden direkt olarak anahtar kelime verilerinin alınması bu sayede mümkün olur.
Web sitenizde Google Analytics ve Google Search Console’un sorunsuz bir şekilde kurulduğundan emin olun. Devamında iki aracı birbirine bağlamak için aşağıda yer alan adımları takip edin,
1. Adım: Google Analytics aracını açın ve sonrasında araç üzerinden Google Search Console’a bağlamak istediğiniz mülkü (web sitesini) seçin.
2. Adım: Menünün alt kısmından “Yönetici” sekmesine tıklayın ve sonrasında “mülk ayarları” alanını seçin.
3. Adım: Ekranı aşağı kaydırın ve “Search Console Ayarla – Arama Konsolunu Ayarla” butonuna tıklayın.
4. Adım: “Ekle” butonuna tıklayın.
5. Adım: İlgili web siteyi seçin, yanındaki kutuyu işaretleyin ve “kaydet” butonuna basın. Karşınıza açılır bir kutu çıkacak, burada da “tamam” butonuna tıklayın.
Takip etmeniz gereken 5 basit adımla Analytics ve Search Console bağlantısı tamamlanmış olacak.
Analytics üzerindeki verilerin transferi için bir süre beklemeniz gerekiyor. Araçlar ihtiyacı olan süre içerisinde senkronizasyonu sağlayacak ve ilgili verileri “Edinme” sekmesi üzerinden tarafınıza sunulacaktır.
Google Search Console’a Site Haritası Nasıl Eklenir?
Web sitenizin sahip olduğu site haritası ya da haritalar arama motorlarının bilgisine sunularak daha hızlı bir tarama gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Site haritalarını Google ile paylaşmak için Google Search Console üzerinden ilgili haritaları eklemeniz gerekir.
Site haritalarının Google Search Console üzerinden eklenebilmesi için XML formatında olması ve hatasız olması gerekir. Bu koşulların sağlanamaması durumunda tarayıcı haritayı geçersiz düşünebilir ve sayfaların taranması ve indekslenmesi risk altına alınmış olur.
Google Search Console, site haritası eklemesi yapıldığında, site haritaları üzerinde hata bulunması halinde size bildirir. Sol menü üzerinden site haritalarına tıklayabilir ve Search Console’a eklediğiniz XML site haritalarını liste halinde görebilirsiniz.
Adım adım XML site haritası ekleme:
● İlk aşamada, XML site haritası oluşturmanız gerekmektedir. WordPress kullanıcıları çeşitli eklentiler sayesinde, XML site haritalarını kolaylıkla oluşturabilir. Örneğin; Yoast SEO eklentisi ile site haritalarınızı oluşturabilirsiniz. XML site haritalarınız olup olmadığından emin değilseniz domainadresiniz.com/sitemap.xml ya da domainadresiniz.com/sitemap_index.xml adresi üzerinden hali hazırda bir XML site haritası olup olmadığını teyit edebilirsiniz. Olduğu takdirde, çoğunlukla bir uzantı ile karşınıza çıkar.
● XML site haritasını oluşturduktan sonra, Google Search Console sayesinde Google’a bildirmeniz gerekir. Bunun için sol menü üzerinden site haritalarına gidin ve haritanızı o menü üzerinden ekleyin. XML sayfa adresini yapıştırmanız yeterli olacaktır. İlgili adresi yapıştırdıktan sonra Gönder’e basın. XML site haritalarında herhangi bir sorun olması halinde sistem otomatik olarak uyaracaktır.
Google Search Console İzinleri: Sahip ve Kullanıcı
Google Search Console üzerinde iki farklı rol bulunmakta olup bu roller farklı izinlere sahiptir. Kullanıcılar ve sahipler olarak değerlendirilen rollerin sahip olduğu izinler aşağıda sıralanmıştır.
Sahip Rolü ve İzinleri
Sahip rolü, Google Search Console hesabı üzerinde yer alan bütün mülklerde tam yetkilidir. Aşağıda yer alan konulardan aksiyon alma iznine sahiptir;
● Kullanıcı ekleme veya mevcut kullanıcıları kaldırma
● Araç tarafından sunulan ayarları değiştirme
● Araç tarafından sunulan verilerin tamamını görme
● Google Search Console tarafından sunulan tüm araçlara erişim
İki farklı sahip türü bulunur. Bunlar; doğrulanmış sahipler ve yetki verilmiş sahipler olarak ikiye ayrılır. İki tür arasında çok ince bir fark vardır. Doğrulanmış sahipler, Google Search Console mülk doğrulama işlemini yapan kişi olurken, yetki verilmiş sahipler ise doğrulanmış bir sahip tarafından atanan kişilerdir. Ayrıca, merak edilen bir başka konu ise yetki verilmiş sahiplerin başka bir yetki verilmiş sahip ekleyip ekleyemeyeceği konusudur. Bu konuda herhangi bir engel bulunmaz. Yetki verilmiş sahipler de başka sahip ekleyebilir.
Kullanıcı
Kullanıcılar, Google Search Console verilerine erişebilen kişilerdir. Bununla beraber yeni kullanıcı ekleme yetkisine sahip değillerdir. Tam kullanıcı ve kısıtlı kullanıcılar bulunmaktadır. Tam kullanıcılar, bütün verilere erişebilirken; kısıtlı kullanıcılar ise sadece belirli verilere ulaşabilirler.
Google Search Console Tools’un Özellikleri
Google Search Console’a kayıt olduktan sonra neler yapabileceğinizi de bilmeniz gerekir. Google Search Console, temel konularda önemli bilgi ve raporlar sunar
Web sitenizin SEO’sunu geliştirmek için aşağıda yer alan veri ve raporlardan güç alabilirsiniz;
● Dizin raporu: Google arama motorunun web sitenizi ne kadar iyi bir şekilde arama dizinine eklediğini gösterir.
● Genel bakış raporu: Web siteniz hakkında genel performans verilerini sunar.
● URL incelemesi: Spesifik sayfaların teknik bakış açısıyla gösterdiği performansı bildirir.
● Performans raporu: Web sayfalarınızın göstermiş olduğu performansı raporlar.
● Bağlantı raporu: Web sitenizde yer alan hem harici hem de dahili linkleri gösterir.
Yukarıda yer alan raporları kullanmak için Analytics bağlantısını yapmayı ve bu sayede, metriklerin transferini gerçekleştirmeyi unutmayın.
Profesyonel SEO hizmetine mi ihtiyacınız var? Gezgin Ajans profesyonel SEO ekibimiz sayesinde, hayalinizdeki sıralamalara yükselebilir ve organik trafiğinizi hızlı bir şekilde artırabilirsiniz. Unutmayın, web sitenize harcadığınız emeğin karşılığını almak ve e-ticaret sitenizin satışlarını artırmak istiyorsanız, web sitenizin arama motorları üzerinde görünür olmasını sağlamanız gerekir. Bunun için güncel algoritmaya uygun, doğru SEO çalışmalarının yapılması gerekir. Detaylı bilgi için Gezgin Ajans iletişim sayfası üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Pingback:Birinci Taraf Verileri Dijital Pazarlamada Nasıl Etkili Kullanılır? - Gezgin Ajans A.Ş. ®