Sektörler sunmuş oldukları yenilikler ile pazar şartlarını sürekli olarak güncelliyor. Her gün ortaya çıkan yeni ürün ve hizmetler, piyasada dengeleri değiştirebiliyor. Aynı sektör içerisindeki benzer ürün ve hizmetlerin sayısının artması nedeniyle markaların kendilerini olumlu yönde farklılaştırması ve daha iyi bir şekilde tanıtması gerekiyor. Marka farkındalığı oluşturmak ve müşterinin gözünde hedeflenen algının oluşturulması başlı başına bir uzmanlık gerektiriyor.
Hem kendi ülke sınırları içerisinde hem de küresel olarak markalaşma amacı bulunan işletmeler, müşteri beklentileri ve şirketin sahip olduğu imaj, güçlü yönler ve hedefleri doğrultusunda bir marka stratejisi geliştirilmesi önemlidir. Marka stratejisi oluşturmak için çok ciddi çalışmaların yapılması ve bu uzun yolculuğun doğru bir şekilde planlanması gerekir. Ancak bu sayede, hedeflere sağlıklı bir şekilde ulaşılabilir. Yol boyunca, gerekli görüldüğü takdirde küçük değişiklikler ve optimizasyonlar gerçekleşebilir. Ancak, yolculuğun ana hedefleri çok iyi bir şekilde planlanmalı ve kolektif olarak bu konuya adanılmalıdır.
Etkili bir Marka Stratejisi için Gerekli Kriterler
Farklılaşmış ve özgün bir marka stratejisini takip etmek, uzun vadeli bir şekilde sürdürülebilir olma konusunda tek başına yeterli olmayacaktır. Doğru marka yönetim yapısı ile, marka daha güçlü ve sürdürülebilir bir marka değeri oluşturabilir ve bu değeri koruyabilir.
Marka oluşturmak ve akıllarda var olmaya devam etmek uzun süreçler alır. Bir logoyu gördüğünüz anda markanın değil yaşattığı duyguların akıllara gelmesi çok uzun süreçler almaktadır. Coca Cola logosunu görüldüğünde sadece bir kola firması değil, yaşattığı duygular, mevsimler, önemli anlar ve daha birçok anı canlanır. İşte markaların tam olarak oluşturmak istediği de budur. Duyguları harekete geçiren ve onları tetikleyen bilinçaltı duygular oluşturmak.
Marka oluştururken tutarlı ve devamlılığı olan bir sürece ihtiyacınız bulunuyor. Ulaşmak istediğiniz marka hedefinde, sahip olduğunuz insan kaynağı ve bütçe yeterli değilse, tutarlı ve sürdürülebilir bir yolculuğa çıkamazsınız.
Marka takip sistemleri, markanın yolculuğu, çalışanların performansı ve marka başarısına etkisi ve gelişimini bütüncül bir şekilde takip etmenizi sağlar. Marka takip sistemi gibi araçlar büyük danışmanlık firmaları tarafından sağlanır. Değer haritası aracılığıyla markanın değerini oluşturan ve önemli etkiye sahip olan faktörler ortaya çıkarılabilir.
Marka Konumlandırma Nedir?
Marka konumlandırma, basit bir ifade ile, markanızın hedef kitlenizin zihninde oluşturulmak istenen konumlandırma sürecini temsil eder. Marka stratejisi ve marka konumlandırma kavramları birbirleri ile iç içe olan kavramlardır.
Fikir, fiyatlandırma, promosyonlar, dağıtım süreci, paketleme ve pazardaki rekabet yaklaşımı ile müşterinin zihninde benzersiz bir izlenim oluşturulmalıdır. Bu sayede, müşteriler, sektörün geri kalanına göre sunduğunuz farkı net bir şekilde algılamalılar. Ucuz market algısı son yıllarda hızlı bir şekilde büyüdü ve şimdilerde dev market zincirlere dönüştüler. Walmart gibi yurtdışı örneklerin yanı sıra ülkemizde BİM ve A101 gibi örnekler bulunuyor. Doğru bir strateji ile akıllara ucuzluk ve kaliteyi aynı anda kazıyan markalar, büyük bir sıçrama gerçekleştirdiler.
Marka konumlandırma süreci uzun ve aynı zamanda gerekli bir süreçtir. Marka konumlandırma süreci, işletmelerin bir çabası olmadan da organik bir şekilde gelişebilir. Ama bu gibi durumlarda, şirketin olmasını istediği yerden çok farklı bir yerde konumlandırma oluşabilir. Bunun sonuçlarına katlanmak çok zor olabilir. Ucuz ama kalitesiz algısını yıkmak çok zorlayıcı olabilir. Zamanında marka konumlandırma için oluşturulmayan bütçeler ve stratejilerden çok daha fazlası düzeltmek için gerekebilir. Bu açıdan, çok iyi yönetilmesi gereken bir süreçtir.
Konumlandırma Beyanı ve Kısa Açıklamalar
Marka konumlandırma ifadelerini şirketlerin sloganları ile karıştırmamak gerekir. Konumlandırma beyanı, şirketin pazarlama ve işletme kararlarına önderlik etmektedir. Konumlandırma beyanıyla, hedef kitlenizin markanız hakkında oluşturduğu algıya yönelik önemli kararları almış olursunuz.
Konumlandırma ifadeleri zaman içerisinde sloganlara dönüşebilir. Ama, her ikisi arasında net bir şekilde ayrım yapmak gerekmektedir. Yazının devamında yer alan örneklerle iki kavram arasındaki farkı çok daha iyi anlayabilirsiniz.
7 Adımlı Marka Konumlandırma Stratejisi Süreci
Konumlandırma stratejisi oluşturmadan önce markanızın sahip olduğu benzersizliği net bir şekilde belirlemelisiniz. Markanızı rakiplerden ayıran ve müşteri gözünde de tutarlı olacak özellikler nelerdir? Bu özelliklerin netleştirilmesi için aşağıda yer alan 7 temel adımı takip edebilirsiniz;
1. Markanın güncel konumu
2. Aynı sektörde yer alan rakipler
3. Rakiplerin marka konumlandırması
4. Benzersiz yönleri netleştirmek için mevcut konumun rakipler ile karşılaştırılması
5. Özgün ve ortaya değer koyan bir konumlandırma fikri oluşturma
6. İşletme için marka konumlandırma beyanı oluşturma
7. Ortaya konan marka konumlandırma beyanının etkinliğini test etme
Marka Konumlandırma Beyanı Nedir?
Konumlandırma beyanı, markanın benzersiz değerleri potansiyel müşterilere bir ya da iki cümleden oluşan bir beyan ile iletilir. Bu sayede, rakiplerden farklı olarak ortaya koyduğunuz değeri ilan etmiş olursunuz.
Marka konumlandırma beyanı, net bir şekilde işletmenin sunmuş olduğu avantajları ortaya koymalıdır. Rakiplerin aksine sağlanan avantajlarla müşteri net bir fikre kapılmalıdır. Ancak bu sayede, güçlü ve ilgi çekici bir beyan sağlanmış olur. Marka konumlandırma beyanının tutarlı olması gerekir. Aksi takdirde hiçbir etki oluşturmaz. Piyasadaki en rekabetçi fiyatlara sahip olunduğu bildiriliyorsa, gerçekten de piyasadaki en uygun fiyatlar sunulmalıdır.
Marka Konumlandırma Beyanı Nasıl Oluşturulur?
Marka konumlandırma beyanı oluşturmak için 4 temel öğeyi, derinlemesine incelemek ve belirlemek gerekir.
1. Hedef Müşteri: Markanızın ulaşmak istediği hedef kitlenin davranışlarını ve demografik özelliklerini yansıtan özet bilgi.
2. Pazar Tanımı: İşletmenin hangi sektör içerisinde rekabet ettiğini ve müşterilere hangi kategorilerde bağlandığı hakkında bilgi.
3. Marka Vaadi: Rakiplere kıyasla, müşterilere sunulan vaatler neler? Hem onları duygusal açıdan hem de rasyonel açıdan ikna etmek için hangi faydalara sahipsiniz?
4. İnanmak için Neden: Hedef kitlenizin vaatlerinize inanmasını sağlayacak ve onları sizden alışveriş yapması için ikna edecek kanıtlar.
Yukarıda yer alan 4 başlık için kapsamlı bir çalışma yapılmalı ve yanıtlanmalıdır. Bu çalışmanın sonucunda konumlandırma beyanınızı ortaya koyabilirsiniz. Aşağıda örnek bir şablon bulabilirsiniz.
[Hedef kitle] için [şirket adı], [sektör bilgisi] içerisinde [marka vaadini] sağlayan, yalnızca [şirket adı] [inanma nedeni].
Konumlandırma Beyanı İki Örnek
Konumlandırma beyanı için küresel firmalar arasında iki dev firmadan örnek verilebilir. Bunlardan biri Amazon olurken diğeri ise Zipcar.
Amazon.com 2001 yılında kurulduğunda kitap satışı ile e-ticaret işlemlerine başladı. Konumlandırma beyanlarında paylaştıkları detaylar şunlardı; “Geleneksel kitap perakendecilerinden büyük bir farkla ayrılan Amazon, çok daha kolay bir şekilde, düşük fiyatlarıyla geniş bir yelpazede kitap seçimi sunar.” Vurgu yaptığı konular; çeşitlilik, uygun fiyat, kolay elde etmedir.
Zipcar 2002 yılında kurulan araç kiralama firmasıdır. Günümüzde Otokoç firması aracılığıyla Türkiye’de de hizmet vermekte olup, Tiktak ve Moov gibi firmaların rakibidir. Konumlandırma beyanını ise aşağıda gibi yapmıştır.
“Şehirde hayatına devam eden, eğitimli ve teknoloji ile arası iyi olan tüketiciler, araç sahibi olmak yerine Zipcar araba paylaşım hizmetini kullanabilir ve karbon ayak izini azaltarak tasarruf sağlayabilirsiniz.”
Zipcar tarafından sunulan beyanda öne çıkan konular; “teknoloji firması”, “satın alma kirala”, “karbon ayak izini düşür ve çevreci ol”, “paradan tasarruf sağla”.
6 Kısa Açıklama Örnekleri – Sloganlar
Markalar güçlü bir konumlandırma beyanı ile güçlü bir slogana sahip olmak isteyebilirler. Sloganlar, oldukça kısa ifadeler olsa da etkilidir. Aşağıda küresel firmalar tarafından oluşturulan 6 farklı sloganı görebilirsiniz.
● Mercedes-Benz: En İyisi ya da Hiçbiri (The Best or Nothing)
● BMW: Üstün Sürüş Makinesi (The Ultimate Driving Machine)
● L’Oreal: Çünkü Biz Buna Değeriz (Because We’re Worth It)
● Nike: Sadece Yap. (Just Do It)
● Coca-Cola: Gerçek Sihir (Real Magic)
● Volvo: Ömür boyu (For life.)
Gezgin Ajans Markalaşma Hizmetlerimiz
Gezgin Ajans olarak kurumsal web tasarım, kurumsal kimlik tasarımı ve logo tasarımı gibi hizmetlerle, işletmelerin marka oluşturma yolculuğuna destek oluyoruz. Sahip olduğumuz deneyimli ekip ile hayalinizdeki kurumsal kimliği yansıtmanız için danışmanlık sağlıyoruz.
Sunmuş olduğumuz hizmetleri şu şekilde sıralayabiliriz;
● İşletmenin güçlü ve zayıf yönlerinin göz önüne alınarak kurumsal stratejinin incelenmesi ile başlar. Devamında, halihazırda sahip olunan marka konumu ve değerlendirmesi sayesinde pazardaki trendlere, müşteri yaklaşımlarına ve rakiplerin sahip olduğu konuma göre yeni bir marka konumu oluşturulur.
● Lokalde ve küreselde marka konumunu geliştirecek materyaller hazırlanır.
● Marka mimarisinin geliştirilmesi sağlanır.
● Markanın sahip olduğu değerleri, üstünlükleri, ürün ve hizmetleri en iyi şekilde yansıtacak web tasarımının ortaya konması sağlanır.
● Markanın içinde bulunduğu sektörde farklılaşmasını, fark edilmesini sağlayan ve sahip olduğu özellikleri sunan bir kurumsal logo tasarımı oluşturulur.
● Üretim yeri ve ofislerin, drone veya diğer araçlarla kurumsal tanıtım filmi oluşturulur.
● Hem arama motorlarında hem de sosyal medya platformlarında hazırlanacak reklam kampanyalarıyla, hedeflenen marka konumunu destekleyen pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yer alır.
Hizmetlerimizin Faydaları
● Vermiş olduğumuz hizmetlerle müşterilerimiz, kendilerini sektördeki rakiplerden farklı kılacaklar; şirketin sahip olduğu güçlü yönlerle gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri yüksek dönüşüm sağlayacaktır.
● Logo oldukça basit bir görsel olarak görülebilir; ama sahip olduğunuz ilgi çekici bir logunun oluşturacağı etkiye inanamazsınız. Kurumsal logo tasarımı sayesinde rakiplerinizden bir adım öne geçebilir ve müşterilerinize vereceğiniz güvenle çok daha kolay bir şekilde ikna edebilirsiniz.
● Ürün odaklı çalışmak yerine marka ve müşteri odaklı bir stratejiyle müşteri ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. İyi bir ürün ancak iyi bir müşteri ilişkisi ile değerli hale gelir.
● Müşteriler büyük oranda ürün yerine markayı tercih ederler. Bunun için de iyi bir marka imajı gereklidir. İyi marka imajına sahip olmak için de doğru materyaller (web tasarım, logo, slogan…) kullanmak gerekir. Sağlamış olduğumuz hizmetler ile kurumsal bir görünüme kavuşacaksınız.
Kimlerle Çalışıyoruz?
Farklı sektörlerden birçok firma ile marka konumlandırma, kurumsal web tasarımı, logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı ve sunmuş olduğumuz diğer hizmetler hakkında çalışmalar gerçekleştirdik. Sahip olduğumuz geniş referans ağıyla farklı sektörlerden değerli tecrübeler elde ettik.
Bize ulaşarak referanslarımız ve hayata geçirdiğimiz projeler hakkında bilgi alabilirsiniz.