Birçok marka müşterilerinin kim olduğunu ve ürünlerini nasıl keşfettiklerini anlamak için içgüdülerine güvenir. Ancak bu çok doğru bir yöntem olmayabilir. Bu markalar genellikle müşterilerinin alışveriş yolculukları hakkında kritik öngörülere sahip olsa da tek yapmaları gereken verilerini temizlemektir. Bunu yapmak için bir Müşteri Veri Platformu CDP inşa etmeleri gerekir. Böylece tüm birinci taraf müşteri verileri tek yerde ve bir merkezde toplanmış olur. CDP web sitesi gezinme verileri, satın alma verileri, sadakat programı kayıtları ve daha fazlası gibi parçalanmış bilgi gruplarını tekbir çatı altında birleştirir. İdeal olarak, CDP’ler müşterinin başlangıç farkındalığından satın alma ve yeniden satın almaya kadar olan her adımını haritalayabilirler ve sadakat programı verilerini de entegre edebilirler.
Google ve Apple’dan gelen gizlilik değişiklikleri reklam endüstrisini sallamaya devam ettikçe, CDP’ler müşterilerinizin sizinler nasıl iletişim kurduklarını izlemenin bir yolu olarak daha da önemli hale geliyor. 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre üç markadan ikisi, bir CDP’nin değerinin önümüzdeki 1-3 yıl içinde artacağına inandıklarını belirtiyor.
CDP Nedir ve Ne işe Yarar?
Çoğu zaman CDP’lerin yalnızca büyük işletmeler için uygun olduğu önyargısıyla karşılaşırız. Bu önyargı 10-15 yıl önce daha isabetli olsa da günümüzde işler değişti. Markanız her bir müşteriyle fiziksel iletişim kuramayacak kadar büyüdüğünde teknoloji desteği zorunlu hale geliyor. On bin veya on milyon müşteriniz fark etmeksizin birinci taraf verilerinizi toplayıp dağıtabilmeniz gerekir. İşte bu noktada CDP devreye giriyor.
CDP’nin birkaç temel işlevi vardır:
- Müşteri verilerini yakalama: CDP’ler, alışveriş yapan müşterilerinizin ürünlerinizle nasıl etkileşime geçtiği hakkında bilgi toplar. İdeal olarak bir CDP; bir müşterinin bir hafta önce web sitenizde misal olarak bir pantolon alan müşterinizin, sonraki hafta kazak aldığını ve sonraki hafta sadakat programına katıldığını takip eder.
- CDP’ler bir müşterinin markanızla olan tüm temas noktalarını haritalayabilirler. Sadakat programlarınızdan, pazarlama e-postalarından, web sitesi etkileşimlerinden ve gerçek işlemlerden verileri alır ve birleştirirler.
- Kimlik çözümlemesi: Diyelim ki ilk adımı tamamladınız. Şimdi fiziksel mağaza satışları, web sitesi ziyaretleri ve belki de müşteri hizmetleriyle yapılan telefon görüşmesiyle elde edilen telefon görüşmenizden müşteri datalarınız var. Aynı kişinin verilerinizde iki kez göründüğünü nasıl anlarsınız? Örneğin bir web sitesi ziyaretçiniz aynı zamanda e-posta aboneniz mi değil mi?
- CDP’ler müşterileri verilerinizde bir araya getirmek için bir dizi tanımlayıcı kullanırlar, böylece platformdan bağımsız olarak bir alışveriş yapanın markanızla tüm temas noktaları hakkında daha net fikriniz olur.
- Diğer pazarlama platformlarıyla entegrasyon. İlk taraf verileriniz yalnızca CDP’nizde bayatlamamalı. Onları diğer pazarlama yazılımlarıyla entegre etmek gerekir. Böylece alışveriş yapan kişilerin kişiliklerini ve reklam hedeflemelerini başka yerlerde iyileştirebilirsiniz.
- Benzer şekilde, CDP verilerinizi Facebook gibi dış reklam platformlarına da aktarabilirsiniz. CDP’nin birinci taraf bilgileri, Facebook’taki müşterilerinizi hedeflemek veya onlara benzeyen hedef kitleler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.