E-ticaret pazarlama süreçlerinde ROI ve ROAS değerlerinizi artırmak mı istiyorsunuz? Sizler de profesyonel bir dijital ajanstan hizmet alarak değerlerinizi hızlı bir şekilde arttırılabilir ve gelirlerinizde ciddi iyileşmeler sağlayabilirsiniz. Gezgin Ajans olarak, ROI ve ROAS değerlerinizi iyileştirme üzerine profesyonel çalışma yapabilir ve farkı günler içinde görebilirsiniz.
Eğer ki Google Ads (Adwords), Instagram Ads, Facebook Ads üzerine bir strateji ve planlama yapıyorsanız, “ROI” ve “ROAS” değerlerini önemli göstergeler arasında tutmakta fayda var. Bu sayede yatırımlarınızın sağlamış olduğu dönüşümü net bir şekilde görmüş olursunuz.
Oluşturulan reklam kampanyasının başarılı olup olmadığını gösteren en önemli metrikler ROI ve ROAS’tır. Yazının devamında, bu kavramların detaylarını, arasındaki farkı ve e-ticaret işletmeniz için nasıl bir öneme sahip olduğunu bulabilirsiniz.
Return On Advertising Spend(ROAS) Nedir?
ROAS, reklamcılık alanında uzmanlık sergileyen bireylerin yakında bildiği bir terimdir. Pazarlama alanında yeni ortaya çıkan bir ölçüm olsa da uzun bir süre boyunca karlılığa daha sağlıklı bir bakış oluşturduğu için ROI’den daha keskin analizler sunar.
ROAS değeri sayesinde, harcadığınız bütçe üzerinden keskin ve sağlıklı sonuçlar elde etmiş olursunuz. ROAS oldukça basit bir formülasyona sahiptir;
- ROAS = reklamlardan elde ettiğiniz gelir / reklam maliyeti * 100.000 TL harcama yaptığınız bir reklam kampanyasından 50.000 TL gelir elde ederseniz, ROAS değeriniz 2’dir Bir başka ifade ile%200’dür.
Yukarıda örnekten anlayacağınız üzere ROAS ve ROI arasında birkaç temel farklılık bulunuyor.
- ROAS, formülasyonu gerçekleştirirken kâr yerine geliri kullanır.
- ROAS, reklam kampanyası ile ilgili diğer maliyetleri değil, sadece doğrudan harcamayı hesaba katar.
Yukarıda yer alan ayrıntılar sayesinde ROAS değeri gerçekleştirmiş olduğunuz reklam kampanyasından nasıl bir sonuç aldığınızı ortaya koyar. Bu sayede, reklamların gösterimi ve tıklanmasının gelir üzerindeki etkisini tespit eder.
ROAS’ın size sunduğu özelliklerin yanı sıra size göstermediği konu ise, reklam departmanınızın karlı yoksa etkili mi olduğudur.
Return On Investment (ROI) Nedir?
ROI uzantısından da anlaşılacağı üzere “yatırım getirisi” anlamını taşımaktadır. Cevaplamış olduğu temel soru, “Harcadığından daha fazla para kazandın mı?” sorusudur.
Ücretli trafik edinmek ve potansiyel müşterilere yani hedef kitleye ulaşmak için oluşturan kampanyalarda, “bu kampanyanın getirisi ne olacak?” sorusu sıkça sorulur. Gerekli kampanya testleri yapılmadan net bir cevap vermenin imkansız olduğu bir sorudur. Özellikle B2B kampanyaları için, çok sayıda test yapmış olsanız dahi, kampanyanın sonucu ile arasında büyük farklılıklar olabilir. Testler, B2C kampanyaları için daha sağlıklı fikirler sunar.
Yapılan testler arasında en değerlisi A/B testleri olacaktır. Sektöre, demografiye ve diğer filtrelere göre değişkenlik olacağından müşterinin internetin hangi mecrasında olduğunu ve en optimize şekilde nasıl ulaşabileceğinizi bilmek önemlidir. Her sektör için farklı reklam alanları, farklı sosyal medya platformları ve farklı web siteleri bulunur. Bu bilgilerin doğru tespit edilmesi gerekir.
Pazarlamanın temel amacı; harcanan para, efor ve zamanın gelir üzerinde nasıl etki ettiğini ölçmektir. Testler ve analizler yapmadan yatırım getirisini ölçmeye kalkmak tamamen tahmini değerlere dayalı ve sağlıksız bir tutumdur.
ROI formül itibariyle oldukça basit bir hesaplamadır.
- ROI = (net kar / net harcama veya yatırım maliyeti) * 100
- Örnek vermek gerekirse; 50.000 TL net harcama yaptınız ve 100.000 TL gelir elde ettiniz. Bu durumda net karınız 50.000 TL olacaktır.
- Dolayısı ile formülasyonu 50.000 TL / 50.000 TL * 100 = 100 olarak hesaplayabilirsiniz.
ROI değerini hesaplarken yatırımın sağlamış olduğu getiriden tüm harcamalar çıkarılmalı ve net kar bulunmalıdır. ROAS’tan ayıran en temel fark da buradadır. ROI, çalışan, yazılım, tasarım ve diğer tüm maliyetlerin hesaplanmasını içermektedir.
Sonuç olarak, yapılan bir reklam projesinin başarılı olup olmadığını ya da hedeflenen başarının neresinde olduğunuzu size açıklayan bir değerdir.
ROI ve ROAS Arasındaki Farklar Nelerdir?
ROI ve ROAS arasındaki temel fark; ROAS sadece reklam maliyetine odaklanırken ROI ise reklam maliyetinin yanı sıra personel, yazılım ve tasarım gibi maliyetleri de içeriğinde bulundurur. ROI ve ROAS arasındaki farkı anlamak için en iyi yöntem örnekler sunmaktır. Aşağıda yer alan basit örnekleri inceleyerek ROI ve ROAS arasındaki farkları net bir şekilde görebilirsiniz.
ROI ve ROAS Arasındaki Farklara Bir Örnek
Reklam Kampanyası Senaryo 1:
Kampanya sonucunda;
- 100.000 TL gelir oluştu.
- Reklamlara 50.000 TL harcandı.
- Personel, üretim ve yazılım maliyetleriniz için ise 30.000 TL harcandı.
Yukarıdaki senaryoya göre oluşan ROI ve ROAS değerleri;
- ROI = 20.000 TL / 80.000 TL * 100 = %25’tir (pozitif)
- ROAS 100.000 TL / 50.000 TL * 100 = %200’dür (ROAS değeri de pozitiftir)
Reklam Kampanyası Senaryo 2:
Kampanya sonucunda;
- 100.000 TL gelir oluştu.
- Reklamlara 50.000 TL harcandı.
- Personel, üretim ve yazılım maliyetleriniz için ise 70.000 TL harcandı.
Bu senaryoya göre oluşan ROI ve ROAS değerleri;
- ROI= -20.000 TL / 120.000 TL * 100 = -%16 (negatif)
- ROAS = 100.000 TL / 50.000 TL = %200 (pozitif)
Bu senaryoda ROAS değerinin aynı şekilde pozitif olmasına rağmen genel proje karlılığı negatiftedir.
Yukarıda yer alan senaryolarda göreceğiniz üzere ROI ve ROAS değerleri tamamen birbirinden farklı değerlerdir.
ROI, yatırım getirisine odaklanırken; ROAS ise reklam harcamalarının sağlamış olduğu getiriye odaklanır. ROI ve ROAS arasındaki farkların özeti;
- ROI değeri ile uzun vadeli karlılığı anlamış olursunuz. ROAS ile ise, kısa vadeli reklam stratejisini optimize etmek için size yardımcı olan, genel kar yerine kampanya odaklı süreci değerlendiren bir veridir. İşletme olarak iki metrik de kullanılmalı ve sonuçlara göre projeler ve şirket yapısı optimize edilmelidir.
- ROI, genel karlılığa odaklanırken, ROAS, daha çok reklam kampanyasının dönüşümüne odaklanır.
E-ticarette Doğru ROI ve ROAS Hesaplamanın Önemi Nedir?
E-ticaret firmaları için ROI ve ROAS değerlerini doğru bir şekilde hesaplamak, yaratmış olduğunuz reklam kampanyalarının işe yarayıp yaramadığını ve nasıl iyileştirilebileceği hakkında fikir elde etmenize yardımcı olur. ROI değeri ile reklam kampanyalarınızın dönüşümü çok iyi olsa da kar edemediğinizi ve diğer alanlarda iyileştirme yapmanız gerektiğini öğrenirsiniz. ROAS değeri ile ise direkt olarak reklam kampanyasının dönüşümünü ve geliri olan etkisini görmüş olursunuz. İkisi de farklı farklı önemli metriklerdir.
ROI ile büyük resme bakarken, ROAS ile daraltılmış projeleri inceleyebilirsiniz. ROAS değerlerinizin çok iyi olması şirketi karlı yapmaz. ROI değerinin de yüksek olması gerekir. Bu açıdan, iki değeri de farklı farklı ele almak gerekir.
ROAS değeriniz yüksek olmasına rağmen e-ticaret kazancınız düşük kalıyorsa, personel maliyetlerine, ürün fiyatlandırmasına, tasarım maliyetlerine vb. maliyetlere dikkat etmek gerekir.
ROAS değerlerinin yüksek olduğunu gören e-ticaret işletmeleri her şeyin yolunda gittiğini düşünmemelidir. ROI değerinin hesaplanması ile birlikte büyük resimde nasıl bir karlılık olduğunu ve neler yapılması gerektiğini görebilirsiniz. ROI ve ROAS değerleri birbirini tamamlayan değerlerdir. Birinin tek başına kullanılması, doğru kararlar almanızı sağlamayacaktır. Bu yüzden, e-ticaret işletmelerinin pazarlama departmanları iki metriği de ayrı ayrı değerlendirmeli ve sentezlemelidir.