Dijital dünyada satış yapmak isteyen bütün işletmelerin ihtiyaçlarından biri olan sanal pos ihtiyacı, çok sayıda yerli ve uluslararası firma tarafından sağlanıyor. Her biri, sunmuş olduğu farklı özellikler ve komisyon oranları ile müşterilerini ikna etmeye çalışıyor. Sahip oldukları avantajlar doğrultusunda müşterileri etkilemeye çalışan firmalar, e-ticaret sektöründeki işlem hacminin artması nedeniyle çok daha çetin bir rekabete girmiş durumdalar. Bu rekabet, müşteri tarafında da doğru seçim yapma konusunda zorluk oluşturuyor. Bu yazı içerisinde, sanal pos hakkında detaylı bilgi, sanal pos hizmeti veren firmalar ve sanal pos komisyon oranları hakkında bilgiler bulacaksınız. Bu bilgiler ışığında çok daha sağlıklı tercihler yapabilir ve işletmeniz için en uygun seçeneği belirleyebilirsiniz. Unutmayınız ki, sanal pos şirketleri, hizmet şartlarında zaman zaman değişiklik yapmaktadır. Dolayısıyla yazı içerisinde yer alan bilgiler yazıldığı gün itibariyle güncel kabul edilir. Nihai kararı verirken tekrar kontrol etmek önceliğiniz olmalıdır.
Sanal Pos Nedir?
Nasıl ki fiziksel bir mağazaya gidildiğinde satın alınan ürün veya hizmetin ödemesini kredi kartı ya da banka kartı ile yapmak için fiziki bir pos cihazına ihtiyaç var. Aynı şekilde, dijital dünyada bir ürün veya hizmet satın alımı için de sanal pos ihtiyacı bulunmaktadır.
Sanal pos sayesinde, kredi kartı ve banka kartı kullanılarak 7/24 ticari işlem yapılabilir. Sanal pos üzerinden işlem yaparken, kredi kartı veya banka kartı bilgileri girilmelidir. Bunun yanı sıra 3D şifre koruması gibi ekstra güvenlik önlemleri de bulunmaktadır.
Müşteri satın almak istediği ürün ya da hizmetin bedelini satıcıya aktarmak için sanal posu kullanır. Sanal pos üzerinden ödenen tutar anlaşılan komisyon oranı karşılığındaki tutar düşüldükten sonra satıcı hesabına yatırılır.
Sanal pos kullanılırken müşterinin aşağıda yer alan bilgileri girmesi gerekmektedir;
● Kart üzerinde yazan ad ve soyad
● Kart numarası
● Son kullanma tarihi
● CVV kodu (genellikle kartın arka yüzeyinde yer alan, American Express harici kartlar için 3 haneli, American Express kartlar için ise 4 haneli olan koddur.)
Sanal Pos Nasıl Alınır?
Dijital dünyada hizmet veren bir işletme için sanal pos almak oldukça kolay ve hızlı adımlarla gerçekleşmektedir. Öncelikle her bankanın kendi sanal posu olduğunu bilmek gerekir. Bu doğrultuda, hangi bankalara yer vermek istiyorsanız, o bankaların sanal posunu alabilirsiniz. Ancak, günümüzde sunulan yeni çözümlerle bankaların sanal poslarını tek tek almak yerine, tek bir firma ile yapacağınız pos anlaşması sayesinde bütün bankaların sanal posunu elde etmek mümkün.
Sanal pos için bankalara müracaat edildiğinde, bankalar tarafından talep edilen çeşitli belgeler bulunmaktadır.
● Şahıs ya da ortaklı işletmeler için; ortaklık sözleşmesi, vergi levhası, imza sirküleri ve nüfus cüzdanı fotokopisi talep edilmektedir.
● Ticari ortaklı e-ticaret girişimleri için ise; imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi ve vergi levhası talep edilmektedir.
İlk başvuru yukarıda yer alan evraklarla şubelerden gerçekleşmektedir. Devamında bankalar tarafından e-ticaret sitesinden talep edilen çeşitli kriterler bulunmaktadır. Talep edilen kriterler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
● Banka, müracaatı yapan firmanın girişimi olan e-ticaret sitesinin SSL sertifikası bulundurmasını zorunlu kılıyor. SSL sertifikası sayesinde, web sitesi üzerindeki önemli bilgiler belirli bir seviyede koruma altına alınmış oluyor.
● İlgili e-ticaret sitesi, bankaların sanal posunu kullanmak için, site üzerinde önemli bilgileri net bir şekilde belirtmek zorundadır. Bunlar; mesafeli satış sözleşmesi, iade süreçleri ve iptal süreçleri hakkında izlenen politikalardır.
● Satışa sunulan ürün ve hizmetlerin fiyatları net bir şekilde listelenmelidir.
Sanal Pos Hizmeti Veren Bankalar
Sanal pos hizmeti veren çok sayıda banka bulunmaktadır. Bankaların bir kısmı çok fazla talep edilmemekle birlikte, sektörden sektöre oluşan talepler doğrultusunda bazı bankalara özellikle ihtiyaç duyulabilmektedir.
Aşağıda sanal pos veren bankaların listesi bulunmaktadır. Geçmişte çok fazla tercih edilse de şimdilerde sanal pos sektörünün fintek firmalarının hakimiyeti altında olduğunu belirtmek gerekir.
● Ziraat Bankası
● Akbank AKPOS
● Yapı Kredi Bankası POSNET
● BBVA
● Denizbank DenizPOS
● İş Bankası
● TEB
● QNB Finansbank -FinansWebPOS
● Halkbank
● Vakıfbank V-POS
Sanal Pos Komisyon Oranları
Sanal pos komisyon oranları %0,99’dan başlayan oranlarla işletmelere sunulmaktadır. Talep eden işletmenin işlem hacmine, taksit vb. Seçeneklere ve özel kampanyalara bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Sanal pos komisyon oranlarının yanı sıra işlem başına ücret talebi de bulunmaktadır. Bu açıdan, işletmeler sanal pos için seçim yaparken bir bütün olarak değerlendirmesi çok daha sağlıklı olacaktır.
Sanal Pos Çözümü Sunan Fintek Firmaları Hangileri?
Geçmişte yeni girişimler için sanal pos süreçleri çok maliyetli ve zorlayıcıydı. Farklı bankalardan alınan sanal poslar için hem yüksek komisyon oranları hem de hizmet bedelleri talep ediliyordu. Dijital dünyanın hızlı bir şekilde gelişmesi ve online satışların logaritmik bir şekilde artması, sanal pos sektörünün çok büyük bir pasta haline gelmesini sağladı. Pasta büyüdükçe, bu pastadan pay almak isteyen firmaların da sayısı arttı. Sektöre her yeni giren oyuncu, yeni avantaj ve rekabetçi oranlar ile giriş yaptı. Bunun sonucunda, sanal pos hizmetleri çok daha ulaşılabilir hale geldi. Fintek firmalarından alınan sanal pos hizmeti sayesinde tek bir kaynaktan bütün bankalar ile çalışma imkanı doğmuş oldu. Bu yenilikle fintek firmalarının pastadaki payı her geçen gün artmaya başladı.
Sanal pos çözümü sunan firma sayısı her geçen yıl arıyor. Şu an itibariyle sanal pos alanında en çok tercih edilen fintek firmalarını şu şekilde sıralanabilir;
● İyzico
● PAYTR
● Winecard
● Paynet
● İpara
● Payu
● Param
● Sipay
● Paytrek
Bankalar üzerinden sanal pos hizmeti almak hala mümkün. Ancak, yüksek komisyon oranları ve hizmet ücretlerinden dolayı, kurumsal firmaların dahi sanal pos hizmeti veren fintek şirketlerine yöneldiği görülmektedir.
Sanal Pos Çözümleri Güvenilir Mi? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Sanal pos çözümleri kendi bünyesinde herhangi bir güvenlik sorunu oluşturmamaktadır. Online ödeme alırken kullanılacak 3D secure sayesinde ödemelerin olabildiği kadar güvenli olması sağlanabilir. Bu sayede, kart bilgilerini giren kişi ile gerçek sahibinin aynı kişi olduğu teyit edilmiş olur.
Dijital dünyada karşılaşılan en büyük güvenlik sorunu, sanal pos hizmetlerinden kaynaklı değil, insan kaynaklı yaşanmaktadır. Kredi kartı bilgilerini çaldıran kişiler, 3D secure güvenlik önlemi olmadan ödeme alan işletmeleri kullanarak illegal işlemler gerçekleştirebilir. Bu açıdan, 3D secure işleminin kullanımı çok önemlidir.
Sanal pos hizmeti veren fintek firmaların TCMB tarafından lisanslı olmaları çok önemlidir. İşletmeler sanal pos hizmetleri aldıkları firmaların ilgili lisanslara sahip olduğunu kontrol etmesi gerekir. TCMB lisansı bulunan kuruluşların güvenilirlikleri devlet tarafından tescil edilmiş olunur.
E-Ticaret Siteleri İçin En Güvenilir Sanal Pos Firmaları
E-ticaret hacminin büyümesiyle çok fazla fintek şirket kurulmaya ve sanal pos hizmeti vermeye başladı. Sanal pos firmaların arasında hem hizmet bakımından hem de sunmuş olduğu komisyon oranları bakımında çeşitli farklar bulunuyor. Sanal pos firması seçerken öncelikli olarak TCMB lisanslı olmasına dikkat etmek gerekir. Bu sayede, güvenilir bir firmayla çalışıldığından emin olunur. Bunun haricinde, işletmelerin en çok dikkat ettiği konu şüphesiz ki, komisyon oranları ve varsa işlem başına talep edilen ücretlerdir.
Sanal pos hizmeti veren firmaların sunmuş olduğu farklı ayrıcalıklar bulunmaktadır. Beraberinde sundukları marka ayrıcalıkları ve ek hizmetlerle bir adım öne çıkmak isteyen firmalar, müşterilerin dikkatini çekmek için çok çaba sarfediyor. E-ticaret siteleri kendi sistemlerine ve beklentilerine en uygun pos firmasını seçmek için dikkatli bir şekilde bilgi alması gerekir.
Aşağıda, güvenilir pos firmaları, sunmuş oldukları komisyon oranları ve ayrıcalıklar sıralanmıştır.
– PayTR
2009 yılında hizmet vermeye başlayan PayTR, müşterilerine gelen ödemeleri ertesi gün hesaplarına ileten bir firmadır. Kurulum işlemini 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde tamamlamayı taahhüt eden firma, kurulum işlemi için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Hali hazırda 90.000’in üzerinde üye işyeri bulunan firma, sektörün öncüleri arasında bulunmaktadır. Hem şahıs işletmeleri hem de sermaye işletmeleri PayTR üzerinden sanal pos hizmeti alabilirler. Birçok bankanın pos hizmetini tek bir kanal üzerinden sunan firma, tek çekim ve taksitli ödeme alma imkânı sunmaktadır. PayTR, firmadan firmaya farklı komisyon oranları sunmaktadır. Bu açıdan, standart bir komisyon oranı sunmadan, teklif talebi üzerine komisyon oranı sunmaktadır.
– Sipay
2018 yılında kurulan Sipay, sahip olduğu TCMB lisansıyla güvenilir sanal pos firmaları arasında bulunmaktadır. Sipay tarafından sunulan komisyon oranları, firmaların aylık işlem hacimlerine göre farklılaşmaktadır. Sipay üye iş yeri olan firmalar, işlem hacimlerinde artış yaşandığı takdirde, daha düşük komisyon oranları ile işlem yapmaya başlar. Bu açıdan, komisyon oranları düzenli olarak güncellenmektedir.
Sipay, üye iş yerleri için gerçekleştirdiği kurumlarda, herhangi bir ücret talep etmez. Ertesi gün ödeme alma avantajı sunar. Sipay üye iş yerleri, müşterilerine tüm bankalar için geçerli olan 18 aya varan taksit imkânı sunmaktadır.
Sipay, sunduğu hizmetlerin yanında aidat, aylık ya da yıllık üyelik ücreti talep etmez. Tek çekim için komisyon oranları %1,29’dan başlamakta olup, üye işyerinin işlem hacmine ve taksit seçeneğine göre farklı komisyon oranları sunmaktadır.
– ParamPOS
2014 yılında hizmet vermeye başlayan firma, 55.000’in üzerinde müşterisi, yıllık 32 milyar TL işlem hacmi ve %0,99’dan başlayan komisyon oranları ile dikkat çekmektedir. Birçok pos firması, tahsilatları ertesi gün hesaba yatırırken, ParamPOS, tahsilatlar anında ParamKart Business hesabına yatırmaktadır. Karta anında yansıyan ödemeler, hesabınıza talep ettiğiniz takdirde ertesi gün yatmaktadır.
Sunmuş olduğu komisyon oranları, işletmenin sahip olduğu işlem hacmine göre farklılık göstermektedir.
Sektöründe daha avantajlı bir hale gelmek adına, Opet, CarrefourSA, Boyner ve Mavi gibi çok sayıda markada ayrıcalıklar sunmaktadır.
– PayBull
2018 yılında kurulan PayBull, işletmelere, müşterilerine 12 taksitle satış yapma ve ödeme alma olanağı sunmaktadır.
PayBull, üye işyerlerinin satışlardan elde ettikleri tutarları ertesi gün hesaplarına yatırmaktadır. Sunmuş oldukları komisyon oranları, firmanın işlem hacmine göre farklılık gösterir.
Sadece sanal pos değil, link ile ödeme alma gibi yenilikçi çözümler sayesinde sosyal medya üzerinden satış yapan şahıs şirketlerine de büyük değer katıyor. 24 saat içerisinde kurulum imkânı tanıyan firma, tek bir kanaldan bütün bankalarla çalışma imkânı sunuyor.
– İyzico
İyzico da diğer pos şirketleri gibi, tek bir entegrasyon sayesinde bütün kredi ve banka kartlarından ödeme almayı mümkün kılıyor. Aylık sabit ücret ya da başlangıç ücreti talep etmeyen firma, ödemeleri ertesi gün işyeri hesabına yatırır.
İyzico’da komisyon oranları, %2,99 + 0,25 TL ( işlem başına) fiyatlandırması ile sunuluyor. Aylık 20.000 TL’nin üzerinde satış hacmi olanlar için teklif usulü olarak özel komisyon oranları sunuyor.
İyzico sanal pos entegrasyonu 24 saat içerisinde gerçekleştiriliyor. İşletmeler 1 iş günü içerisinde sorunsuz bir şekilde ödeme almaya başlayabilir.
2013 yılında hizmet vermeye başlayan firma, Hollanda merkezli PayU tarafından 165 milyon dolara satıldı ve uluslararası bir devin parçası haline geldi. İyzico müşterileri arasında; sahibinden, letgo, H&M ve Decathlon gibi firmalar bulunuyor.
– Moka
Moka, Türkiye İş Bankası iştiraki olan bir fintek firmasıdır. Sağlamış olduğu çok sayıda ürünün arasında, sanal pos ürününe de yer vermektedir. 1 gün içerisinde kurulumun tamamlanmasını taahhüt eden Moka, kullanım ücreti, başvuru ücreti ya da sistemin entegrasyonu için bir hizmet bedeli talep etmemektedir.
Moka pos kullanılarak elde edilen ödemeler, ertesi gün hesaba yatırılmaktadır. Moka komisyon oranları, iletişime geçilmesi üzerine sunulmaktadır. Diğer sanal pos şirketlerine benzer şekilde, aylık işlem hacminin, komisyon oranları üzerinde etkisi bulunmaktadır.
-iPara
iPara, Türkiye’de sanal pos hizmeti vermeye başlayan ilk fintek firmasıdır. TCMB tarafından verilen lisans ve PCI-DSS sertifikasına sahip olan sanal pos şirketi, birçok açıdan güvenilirliğini kanıtlamıştır.
Sanal pos ürünü ve diğer ürünlerini kullanan müşterilere ayrıcalıklı fırsatlar sunmaktadır. Ayrıcalıklar arasında %40 indirimli Sendeo kargo hizmeti bulunmaktadır.
iPara entegrasyonuyla e-ticaret siteleri müşterilerine 12 taksitle ürün ve hizmet satma imkanına sahip olurlar. Ödemeler her iş günü otomatik bir şekilde gerçekleşir. Detaylı raporlama sayesinde işlemler kolay bir şekilde takip edilebilir.