Arama motoru pazarlaması, kısaca SEM, birçok markanın dijital pazarlama stratejisinde yer verdiği önemli bir pazarlama tekniğidir. SEO kavramı ile ayrıldığı noktalar olsa da, birçok açıdan birbirini destekleyen iki farklı yaklaşım, iki farklı pazarlama tekniğidir.
Arama Motoru Pazarlaması (SEM) Nedir?
SEM (arama motoru pazarlaması), Google, Yandex, vb. arama motorları üzerinde herhangi bir arama yapıldığında, sonuçlarda öne çıkan ücretli reklam kampanyalarını oluşturma sürecidir. Bu süreç içerisinde, kampanya farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilir. Bir ürün ya da hizmet satmak olabileceği gibi içerik tanıtımı, dijital ürün aboneliği ve daha birçok hedef bulunabilir.
SEM ile öne çıkan ürün, PPC yani tıklama başına ödeme reklamlarıdır. Markalar, arama motoru pazarlaması sayesinde, doğru anahtar kelimeleri hedefleyerek hedef kitlelerine ulaşmış olurlar. Hedef kitle, potansiyel müşteri anlamına gelir. Potansiyel müşteriler için ne kadar fazla görünür olunursa, o kadar çok satış yapma olasılığı ortaya çıkmış olur.
Arama Motoru Pazarlamasını Nerede Yapabilirim?
Arama motoru pazarlaması, bünyesinde arama motoru bulunan ve anahtar kelimelerin hedeflenmesi ile reklam kampanyası oluşturmaya izin veren bütün platformlarda yapılabilir. SEM için örnek pazarlama kanallarını şu şekilde sıralayabiliriz;
● Google arama motoru
● Yandex
● Microsoft Reklamcılığı (Bing Reklamları)
● Pinterest Reklamları
● YouTube Reklamcılığı
Türkiye’de en çok kullanılan dijital pazarlama kanalı şüphesiz Google Ads platformudur. Google Ads üzerinden hem Google bünyesinde yer alan platformlarda hem de arama ortaklarında reklamlar gösterilebilir. Google Ads’in dışında, Bing Ads, Yahoo ve Yandex de bulunmaktadır. Ancak ilgili arama motorları kullanan kişi sayısı çok az olduğu için özellikle Türkiye’de yaşayan kişiler hedeflendiği takdirde, Google Ads açık ara önde yer alır.
Arama Motoru Pazarlamasının Bileşenleri Nelerdir?
SEM, bünyesinde çeşitli bileşenler bulundurmaktadır. Reklam grupları, anahtar kelimeler ve açılış sayfası temel bileşenler olarak karşımıza çıkmaktadır. “amatör olta takımı” anahtar kelimesinde Google Ads üzerinden reklam kampanyası oluşturulduğu takdirde arama sonuçlarında üst sırada yer bulunur. Bu aramayı gerçekleştiren kullanıcıların büyük bir bölümü, oluşturulan reklama tıklayacak ve belirlenen açılış sayfasına yönlendirilecektir.
SEM ana bileşenleri sıralamak gerekirse, aşağıdaki gibi bir akış süreci düşünülebilir;
● SEM platformu (Google Ads ve diğer platformlar)
● Belirlenen anahtar kelimeler
● Reklam grupları (hedefe ve bütçeye göre reklam grupları oluşturulabilir)
● Reklamlar
● Açılış sayfası (reklama tıklandığı takdirde, kullanıcının yönlendirileceği sayfa, uygulama, uygulama indirme mağazası, vb.)
SEM ve SEO Arasındaki Fark Nedir?
SEO çalışmalarıyla arama sonuçlarındaki mevcut sıra organik bir şekilde zaman içerisinde yükselir. SEM ise reklam kampanyasının yayına alınmasıyla anında belirlenen anahtar kelimede üst sıraya çıkmayı mümkün kılar.
SEO için reklam ağlarına herhangi bir ücret ödemenize gerek olmaz. Ancak, sektöre göre farklılık gösterse de uzun vadede sonuç veren bir çalışmadır. SEM ise, tıklama başına ödemenin kabul edildiği bir pazarlama olmakla birlikte anında sonuç verir.
SEO olmazsa olmaz bir optimizasyon sürecidir. SEO çalışmalarının yanına eklenecek SEM kampanyalarıyla hedeflere çok daha hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olur.
Neden Search Engine Marketing Yaptırmalısınız?
SEM, dijital dünyanın sunmuş olduğu en güçlü pazarlama kanallarından biridir. Marka farkındalığını artırmak, yeni ürün ve hizmetleri tanıtmak, trafik oluşturmak, potansiyel müşterileri ürün ve hizmetlerle buluşturmak, uygulamaların indirilmesini sağlamak ve diğer çok sayıda hedef için Search Engine Marketing yapılabilir.
SEM, hızlı sonuç veren, bütçenin anlık olarak değiştirilebileceği, kampanyada gerçekleştirilecek değişikliklerin anında hayata geçebileceği ve kampanyanın dilendiği zaman durdurulup dilendiği zaman devam ettirilebileceği esnek bir pazarlama çalışmasıdır. Bu özellikler sayesinde, markaların ilk tercihlerinden biridir.
SEM’in Avantajları ve Dezavantajları
SEM’in öne çıkan avantaj ve faydaları şu şekilde sıralanabilir;
● Markalar, sahip oldukları ürün ve hizmetleri kampanyanın hayata geçmesiyle anında hedef kitleye tanıtmaya başlar.
● ROI’yi yani yatırım getirisini net bir şekilde ölçmek çok kolaydır. Geleneksel pazarlama kampanyalarında bu mümkün değildir.
● Reklam bütçesi istenildiği gibi belirlenebilir ve her an değiştirilebilir.
● Bir markanın, lansman tanıtımı için oluşturduğu kampanyayı bütününü destekleyen önemli bir parçadır.
● Sadece reklama tıklayan ve açılış sayfasına ulaşan ziyaretler için ödeme yapılır.
● İlgili sektörde otoriter olan ve organik sıralamalarda üst sıralarda çıkan markalarla rekabet etme imkanı sunar.
● Hedef kitle ve anahtar kelimenin net bir şekilde belirlenmesini mümkün kılar. Bu sayede, etkileşim ve dönüşüm oranları iyi bir performans gösterir.
SEM’in Dezavantajları
SEM’in çeşitli zorulukları ve dezavantajları da bulunmaktadır. Bu zorluklar şu şekilde sıralanabilir;
● Web sitesine gerçekleşen her ücretli ziyaretçi işletmenin ürün ve hizmetlerini satın almayabilir ve markaya kar sağlamayabilir.
● Pozitif yatırım getirisi elde edemeyen firmalar fiyat rekabetinde güç kaybedebilirler.
● Küçük ölçekte firmalar için reklam bütçesi zorlayıcı olabilir.
● Kampanyaların oluşturulması ve açılış sayfalarının planlanması, uzman olmayan kişiler için zorlayıcı ve başarısız olabilir.
Arama Motoru Pazarlaması Nasıl Çalışır?
SEM, basit bir çalışma mekanizmasına sahip gibi gözükür ancak kendi içerisinde bir uzmanlık ister. Basit bir yaklaşımla, belirlenen anahtar kelimelerde oluşturulan reklam kampanyalarıyla potansiyel müşterilere ulaşmayı amaçlar. Ancak, buradaki anahtar kelime belirleme süreçleri ve hedef kitle oluşturmak kendi içerisinde uzmanlık gerektirir. Aksi takdirde yüksek tıklama başı maliyet ve düşük dönüşüm oranı ile karşı karşıya kalma ihtimali yüksektir.
Bir işletmenin tek bir dijital pazarlama kanalı kullanarak başarılı olması ve hedeflerine ulaşması mümkün değildir. Bu yüzden, SEM’den maksimum verimi almak için SEO, içerik pazarlama, e-mail pazarlama, sosyal medya pazarlama ve diğer pazarlama kanallarıyla kullanmak gerekir. Bir ziyaretçinin ikna olma süreci tek bir ziyaret ile gerçekleşmeyebilir. Belki 10’un üzerinde ziyaret gerçekleştirdikten sonra satın almaya karar verecektir. Bu açıdan çok sayıda dijital pazarlama kanalını bir arada kullanmak ve yeniden hedefleme reklamlarına önem vermek gerekir.
4 adım, başarılı SEM için çok önemlidir.
1. Arama Amacını Belirle
Dijital pazarlama departmanları, herhangi bir SEM kampanyası oluşturmak istediklerinde, öncelikle arama amacını belirlemelidir. Bunun için aşağıdaki iki soruya cevap bulmak gerekir.
● Potansiyel müşterileriniz (hedef kitleniz) ne arıyor?
● Potansiyel müşterileriniz ne ölçüde satın almaya yakın?
2. Düşük Amaçlı Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi
Dönüşüm oluşturmayacak aramalar olarak tanımlanabilir. “Haftasonu yapılabilecek spor aktivite önerileri” araması sonucunda kullanıcı, spor ayakkabı ya da bir kıyafet almak için arama yapmıyordur. Bu arama ile satın alma ihtimali gerçekleştirme oranı çok düşüktür. Bu gibi aramalar tespit edilerek, anahtar kelimelerin dışında tutulmalıdır.
3. Yüksek Amaçlı Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi
Yukarıda örnek üzerinden gidilirse, “en iyi koşu ayakkabısı” satın alma olasılığı daha yüksek bir aramadır. Bu gibi dönüşüm oluşturma ihtimali daha yüksek anahtar kelimelere yoğunlaşmak gerekir. Satın almaya yönelik anahtar kelimeler üzerine kurulu kampanyalar çok daha iyi performans göstermekte ve yatırım getirisini yukarıda tutmaktadır.
4. Marka Aramaları ve Marka Dışı Aramalar
Yine aynı örnek üzerinden gitmek gerekirse; “Puma koşu ayakkabıları” gibi markalı bir arama yapılabileceği gibi “koşu ayakkabıları” gibi markasız bir arama da yapılabilir. Rakiplerin oluşturduğu kampanyalar da göz önüne alınarak büyük markaların yanındaki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Büyük markaların yanında yer almak, değer transferi için önemli bir konudur. Bununla birlikte, kullanıcının markalı araması, onun o marka bir ürünü satın alma olasılığının yüksek olduğunu gösterir. Bu açıdan, marka farkındalığı oluştururken düşük dönüşüm oranını göze almak gerekir.
Google Ads Reklamları Nasıl Çalışır?
SEM ürünleri içerisinde en büyük payı Google Ads almaktadır. Google Ads’in çalışma prensibine bakıldığında açık artırmaya dayalı bir reklamcılık modeli karşımıza çıkar. Belirlenen anahtar kelimeden en yüksek teklifi veren markanın reklamı sonuçlardan en üst sırada yer alır. Ancak, her zaman en yüksek teklifi veren firmanın reklamı en üstte yer almaz. “Kaliteli puanı” bu konuda belirleyici unsurdur.
Kalite Puanını Hangi Faktörler Belirler?
Kalite puanı belirlenirken aşağıda yer alan faktörler kullanılır;
● Reklam Alaka Düzeyi: Kullanıcı arama amacı ile reklamın birbiriyle olan eşleşme düzeyine karşılık gelir.
● Açılış Sayfası Alaka Düzeyi ve Deneyimi: Açılış sayfası kullanıcının yaptığı aramaya ne kadar uygun olursa, alaka düzeyi ve deneyim de o kadar yüksek olacaktır.
● Beklenen tıklama oranı (TO): İlgili anahtar kelimede arama yapan kullanıcıların ortalama tıklama oranı.
Google, bahsettiğim faktörleri göz önüne alarak bir kalite puanı belirler. Bu puanlama doğrultusunda, tıklama başına vermeye teklif ettiğiniz tutar kadar, müşteri deneyimi ve alaka düzeyi de önemlidir. Kalite puanı ne kadar yüksek olursa, o oranda daha düşük maliyetlerle daha çok görünüm elde edilir.
Arama Motoru Pazarlamasını Kullanmak İçin 6 Neden
İşletmeler, arama motoru pazarlamasını (SEM) kullanmak için farklı nedenlere sahip olabilir. En çok karşılaşılan 6 farklı neden aşağıda sıralanmıştır.
1. Potansiyel Müşterilere Görünür Olmak
İşletmeler, sahip olduğu ürün ve hizmetleri müşteriler ile buluşturmak için çok sayıda pazarlama faaliyeti gerçekleştirirler. Dijital dünyada da en çok tercih edilen pazarlama kampanyası SEM’dir. Bu sayede, ürün ve hizmetler dijital dünyadaki potansiyel müşterilere sunulmuş olur.
Hedef kitle tarafından gerçekleştirilen arama terimleri belirlenir ve bu terimler arasında dönüşüm oluşturacak olanlar filtrelenerek, en sağlıklı kampanya oluşturulur. SEM kampanyasıyla daha fazla ziyaretçinin dijital mağazayı ziyaret etme olanağı doğar.
2. Potansiyel Müşterileri, Müşteriye Dönüştürmek
Herhangi bir potansiyel müşterinin, müşteriye dönüşme yolculuğu kolay olmayabilir. Tek bir ziyaret sonrasında satın almaya karar vermek kolay değildir. Bu açıdan, yeniden pazarlama kampanyaları dönüşüm oranları üzerinde büyük etkiye sahiptir. Tek bir ziyaret ile ikna olmayan potansiyel müşteri, sıralı ziyaretler, ekstra indirimler ve kuponlar sonucunda satın almaya karar verebilir. Bu açıdan, potansiyel müşterinin ödeme yapmayı kabul eden bir müşteri olması için SEM’in gücünü kullanmak gerekir.
Dijital dünyada herhangi bir şey satın almak isteyen kullanıcılar, alakalı aramalar yaparak araştırmaya başlar. Araştırmalar sonucunda, karşısına çıkan seçenekler arasında ikna olduğu seçenek üzerinden alışveriş yapabilir. Bu seçeneklerden biri olmak için SEM etkili bir yöntemdir.
3. Coğrafi hedefli reklamlar
SEM sayesinde, herhangi bir ülkede bulunmasanızda, o ülkede çok hızlı bir şekilde tanınabilir ve iş yapmaya başlayabilirsiniz. Türkiye’de üretim yapan bir firma, Almanya’daki potansiyel müşterileri hedefleyerek kampanya gerçekleştirebilir. Coğrafi hedefli kampanyalar sayesinde, sadece hedefte olan coğrafi bölgede (ülke, şehir vb.) reklamlar sunulur. Sadece ülke değil çok daha küçük coğrafi yerler de hedeflenebilir.
4. SEM Kampanyalarında Anında Değişiklik Yapılabilir
SEM kampanyalarını yönetmek, optimize etmek, değişiklik gerçekleştirmek ve daha birçok özellik geleneksel pazarlama kampanyalarına göre pratiktir. Yapılan değişiklikler anında işleme alınır ve hayata geçer. Geleneksel pazarlama kampanyalarında, kampanya devam ederken değişiklik yapmak mümkün değildir. SEM’de ise dilendiği an değişiklik yapılabilir.
5. Marka Farkındalığı ve Güven Anahtardır
Dijital dünyada bir ürün veya hizmet satın almak için ikna olmak gerekir. İkna sürecinde ön plana çıkan önemli faktörler arasında marka bilinirliği ve güven gelir. Tanınmayan bir markadan sipariş vermek riskli görülmektedir. Bunun yanı sıra, düzenli olarak karşınıza çıkan ve marka bilinirliği yüksek bir firmadan çok daha kolay bir şekilde sipariş vermeye ikna olunur. SEM tam olarak bu konuda yardımcı olmaktadır.
6. SEM, Güçlü Bir Dijital Pazarlama Stratejisinin Parçasıdır
Dijital pazarlama stratejisi oluşturulurken çok sayıda farklı dijital pazarlama kanalı kullanılır. Her biri, birbirini destekleyen özelliklere sahiptir. SEM de, dijital pazarlama stratejisinin en güçlü parçalarından biridir.
SEM Kampanyaları Nasıl Optimize Edilir?
Dijital pazarlama uzmanları, SEM kampanyaları oluştururken çok iyi bir şekilde planlamalı ve hayata geçirmelidir. Kampanyanın başlangıcı öncesinde birçok metrik ve konu ayrıntılı bir şekilde incelense de düzenli optimizasyona muhtaçtır. Aşağıda yer alan püf noktaları, SEM kampanyalarını optimize etmek için faydalı olacaktır.
● Kampanya kalite puanını artırmak için alaka düzeyini iyileştirmek gerekir. Reklam kampanyası ile aramayı gerçekleştiren kullanıcının alaka düzeyi iyileştirilmesi SEM optimizasyonu için olmazsa olmazdır. Bu sayede, çok daha düşük maliyetle daha fazla dönüşüm sağlanmış olur.
● Açılış sayfasını optimize etmek, e-ticaret sitesinin dönüşüm oranını artıracaktır. Kadın spor ayakkabı araması ile reklama tıklayan ziyaretçi, kadın spor ayakkabılarını sunan bir açılış sayfası ile karşılaşmalıdır.
● Yapılan A/B testleriyle kullanıcıları daha fazla harekete geçirecek buton ve metin tasarımının belirlenmesini sağlar.
● Yeni anahtar kelimeler kullanmak ve farklı hedef kitle segmentasyonları gerçekleştirmek daha iyi sonuçlar doğurabilir.
● Yapılan optimizasyon çalışmalarıyla daha fazla müşteri ve daha fazla gelir oluşabilir.
● Yeniden hedefleme kampanyaları ve müşteri sadakat kampanyalarıyla, sadık müşteriler elde edilebilir.
SEM, e-ticaret firmaları için vazgeçilmez bir seçenek olarak ortadadır. Bunun yanı sıra, orta ve büyük ölçekte firmalar, marka bilinirliğini artırmak için de SEM’den faydalanırlar. Bu açıdan, sadece online satış yapmak için kullanılmamaktadır. SEM’i kullanan firma sayısının artmasıyla rekabet kaynaklı reklam maliyetleri de artmaktadır. Bu açıdan, SEM’in dijital pazarlama uzmanları tarafından profesyonel bir şekilde yapılması hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Metaverse ve Web3 teknolojilerinin gelişmesi ve belirli bir seviyeye gelmesi, SEM üzerindeki etkinin azalmasına yol açabilir. Ancak, o güne kadar SEM ilk tercihlerden olmaya devam edecektir