Rekabet analizi, birçok açıdan olduğu gibi SEO açısından da büyük öneme sahiptir. Rakiplerin uygulamış olduğu SEO stratejilerini öğrenmek istiyorsanız bazı analiz süreçlerini gerçekleştirmeniz gerekir.
Rekabet analiziyle, rakiplerin hangi kelimelerde güçlü olduğu, hangi sayfalara daha yoğun çalışma yaptığı, ücretli ve organik trafikleri gibi çok sayıda metrik elde edilmiş olur. Bu metriklerle sizin tarafınızda geliştirilmesi gereken konular, içerikler ve anahtar kelimeler belirlenir. Bu alanlara yoğunlaşılarak daha rekabetçi hale gelebilirsiniz.
SEO’yu Geliştirmek için Neden Rakip Analizine İhtiyacınız Var?
SEO stratejisi gerçekleştirmeden önce rakip analizi yapılmalıdır. Rakiplerin analiziyle sağlanan veriler ışığında kendi sitenizde yapılan SEO çalışmalarını karşılaştırabilir ve eksiklerinizi ya da üstün taraflarınızı belirleyebilirsiniz.
Rakip analizinin sistemli bir şekilde yapılması ve notların bir excel üzerinde tutulması çok önemlidir. Gelişigüzel yapılan rakip analizleri hem fayda sağlamaz hem de gelişmelerin takip edilmesi imkansızdır. Rakip analizinin ardından oluşturacağınız yol haritasıyla hedef odaklı bir şekilde planlama yapabilirsiniz.
Rakiplerin eksikleri size fırsat olarak geri dönecektir. Bu açıdan, rakiplerin güçlü yönlerini tespit etmek kadar zayıf yönlerini tespit etmek de önemlidir.
Rekabet Analizi Neden Önemlidir?
Rekabet analizi sayesinde büyük resmi görebilirsiniz. Analiz sayesinde, sektördeki yerinizi, rakipleri, trendleri, en son kampanyaları, arama terimlerini ve sıralamanızı tespit edebilirsiniz. Sahip olduğunuz güçlü yanları göreceğiniz gibi sektördeki size yönelik tehditleri de görmüş olacaksınız.
Dijital dünya algoritmalar üzerinden yürütüldüğü için çok daha objektif bir yaklaşım sergiler. Algoritmanın taleplerini yerine getirdiğiniz takdirde, sıralamalarda üst sıralara çıkabilirsiniz. Bu yolculukta yalnız olmayacaksınız. Rakipleriniz de sizinle beraber en üst sıraya çıkmak için çabalıyor olacak. Ayrıca, üst sırada olan firmaların kalması da en az oraya çıkması kadar zor.
Gezgin Ajans profesyonelleri olarak sizlere sunmak istediğimiz SEO hizmetleri hakkında bilgi almak için bilgi[@]gezginajans.com e-mail adresine talebinizi iletebilir ya da 0312 911 23 02 nolu telefon numarası üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Başarı için Yol Haritanız
Başarılı her işletme, rakiplerin durumunu, sektördeki konumunu ve gelecek hedefleri düzenli olarak kontrol etmelidir. Rakip analizinde elde edeceğiniz sıralama bilgileri ve kullanıcı deneyimi sonuçlarıyla sağlıklı bir yol haritası oluşturulabilir.
Rakiplerin üstün yönlerini bilmek sizin için tehdit unsurlarını gösterir. Rekabetçi bir duruma geçmek için zayıf olduğunuz noktaları geliştirmeniz gerektiği gibi güçlü olduğunuz noktalarda kalıcılığınızı korumanız gerekir.
Bir e-ticaret sitesi işlettiğiniz varsayılırsa, ilgili sektördeki hedef kitlenin yaptığı aramalar çıkartılarak hem rakiplerin hem de sizin arama sonuç sıraları belirlenebilir. Bu doğrultuda oluşturulacak blog içerikleri aracılıyla sıralamanızı yükseltebilir ve uzun vadede organik trafiğinizi artırabilirsiniz.
Sadece arama sonuçlarında ön plana çıkmak değil aynı zamanda öne çıkan snippet’lere sahip olmak da önemlidir.
Sayfa Ayrıntıları
Rakip firmaların web sayfalarını dikkatli bir şekilde incelediğinizde kullanıcı deneyimini geliştirmek için sağlıklı ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
Rakiplerin çok fazla organik trafik aldığı sayfaları belirleyerek, SEO’da neye dikkat edildiğini, içeriğin kalitesini ve konusunu öğrenebilirsiniz. Bu doğrultuda kendi sayfalarınızda ve içeriklerinizde bu durumu göz önüne alarak optimize edebilirsiniz. SEO çalışmaları ve blog gönderileri sayesinde, uzun vadede kalıcı sıralamalar elde edebilir ve ücretsiz bir şekilde organik trafik oluşturabilirsiniz.
Gerçek Rakipler Kimler?
Gerçek rakiplerin tespit edilmesi için anahtar kelime sıralamaları tespit edilebilir. Sektörde en çok aranan anahtar kelimeler çıkarılarak, rakip firmaların sırası not alınarak ana rakipler belirlenmiş olur.
Sadece kısa anahtar kelimeler değil bazı durumlarda uzun kuyruklu anahtar kelimeler de çok fazla aratılabiliyor. Sadece yüksek hacimli olan kısa anahtar kelimelere değil, az aranan ama satışa direkt olarak katkı sağlayan uzun kuyruklu anahtar kelimelere de dikkat edilmelidir.
Rakip Analizinde Niş Kategoriler
Rakip analizinde çoğu zaman genel kategoride satış yapan firmalara odaklanılmaktadır. Ama niş bir kategoride ön plana çıkan küçük ölçekte bir işletme olabilir. Bazı e-ticaret siteleri ölçek olarak küçük olsa da bazı niş kategorilerde ön plana çıkarak konuya hakimiyet kurabilir. Bu gibi durumları düşünerek niş kategorilerde dikkatli bir analiz yapmak gerekir.
Outdoor ürünleri satan bir e-ticaret sitesi, karşısına genellikle ana rakipleri alır. Ancak, ayrı ayrı niş kategorilerde (olta balıkçılığı, kamp çadırı, vb.) sektör lideri olan küçük ölçekte işletmeler bulunabilir. Bu durumu göz önüne alarak hareket etmekte fayda var. Bu sayede, eldeki kaynakların en fazla fırsatı sunan noktaya hedeflenmesi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.
Kiminle Yarışmayacağına Karar Vermek
Sadece rekabet etmeniz gereken firmaları tespit etmek yetmez. Aynı zamanda rekabet edemeyeceğiniz rakipleri de tespit etmeniz ve ona göre planlama yapmanız gerekmektedir. Örneğin bir arama teriminde ilk sıralarda Pinterest sayfaları var ise, ilk sırayı hedefleyerek yapılan çalışmalar boşa harcanan bir zamandır. Bunun yerine fırsat sunan ve görece geçebileceğiniz rakiplerin olduğu anahtar kelimeler hedeflemek çok daha sağlıklıdır.
Herhangi bir arama teriminde ilk sırada bulunan Wikipedia gibi web siteler ilk sıradaki yerini kaybetmezler. Bu açıdan, oluşturulan yol haritasında sonuç odaklı olmakta fayda var. Bütçenin ve eforun doğru alanlara kanalize edilmesi sayesinde, hedeflerinize ulaşmanız daha kolay olacaktır.
Anahtar Kelime Boşluklarını Bulma
Anahtar kelime aramalarında üst sıralarda olmanız tüm trafiği alacağınız anlamına gelmez. Anahtar kelimelerin aranmasında karşınıza çıkan farklı başlıkta sonuçlar olabilir. Aynı ana anahtar kelime üzerine farklı destekleyici anahtar kelimeleri belirlemek gerekir. Bu yaklaşımla hem sıralamadaki yer sağlamlaştırılmış hem de sonuç sayısında daha fazla yer edinilmiş olur.
E-ticaret sitelerinin organik trafik oluşturmasında arama sonuçları çok kıymetlidir. Rakip analizi ile birlikte tespit edilen anahtar kelimeler üzerinden güçlü olanların balık kılçığı yöntemi ile alt başlıkları da çıkarılmalıdır. O kelimedeki gücünüz dış tehditlere karşı korunmuş olur.
Popüler Sayfaları Keşfetmek
Rakiplerin anahtar kelimelerde aldığı sıralarla, popüler web sayfalarının belirlenmesi de önemlidir. Gözünüzden kaçan bir konu aslında büyük bir fırsat barındırıyor olabilir. Ahrefs ve SEMRush gibi araçlar sayesinde rakiplerin en popüler sayfaları tespit edilebilir.
Bu konuda aşağıda soruların cevapları size yol gösterici olacaktır.
● En çok aranan anahtar kelimelerde hangi sayfalar ilk sırada çıkıyor?
● En çok organik trafiği alan sayfa/sayfalar hangileri?
● Çok trafik alan web sayfalarının toplam trafik üzerindeki yüzdeleri?
Çok fazla kategoriyi bünyesinde barındıran bir e-ticaret sitesi, bazı kategorilerde güçlü olabileceği gibi bazı kategorilerde de zayıf kalabilir. Bu ayrımın tespiti ile doğru bir yol haritası oluşturulabilir.
Yerel SEO için Rekabet Analizi
Dijital dünyada, son yılların en önemli gelişmelerinden biri lokal seo ya da yerel seo konusudur. Yerel SEO kriterleri göz önüne alınarak yapılan bir rakip analizinde, aşağıda yer alan faktörler önem teşkil eder.
● Yakınlık bilgisi
● Google İşletme Profili optimizasyonu
● Sayfa içeriğinin analiz ve değerlendirilmesi
Rakiplerle Yakınlığı Karşılaştırın
Kullanıcıların daha fazla arama yaptığı konumlardan rakiplere oranla uzak olmak önemli bir faktördür. Analizleri yaparken bu konuya dikkat etmeniz gerekir. Lokal SEO’nun gelişmesiyle, arama sonuçlarında, yakın lokasyonlu işletmelerin daha görünür olması mümkündür. SEO için restoran adresini ya da fiziksel ofisinizi değiştirme olasılığınız düşük olacağı için bu faktörü dikkate almak gerekir.
Rakiplerin ilk sırada çıkıyor olması yakınlık faktörü nedeniyle gerçekleşebilir. Kadıköy – İstanbul adresinden yapılan bir çin lokantası aramasında Ankara – 7. Cadde’de bir çin restoranının ilk sırada yer bulmasını beklemeyin.
Sadece restoran örneği için geçerli değil aynı zamanda diğer sektörler için de yakınlık faktörü önem teşkil eder.
Sadece ürün pazarlayan firmalar değil aynı zamanda hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar da aynı faktörden etkilenirler. Avukatlık bürosu ya da SEO ajansı için yapılan aramalarda yakınlık ölçütü dikkate alınır.
Lokal SEO’nun gücünü kullanmak için doğrulanmış adres çok önemlidir. Adresinizi Google üzerinde doğruladığınız takdirde, lokal aramalarda Google yakınlık derecesine göre size öncelik verebilir.
Eğer ki yerel sıralamalarda çok dezavantajlı bir konumda bulunuyorsanız, adresinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Müşterilerinin büyük bir bölümüne dijital dünya üzerinden ulaşan firmaların, konum olarak da hedef kitleye yakın olması önemlidir. Rakiplerin, hedef kitle tarafından yapılan aramalarda lokasyon yakınlığı bakımından ilk sıralarda yer buluyor olması, işinizi büyük ölçüde olumsuz etkiler.
Yerel SEO’yu kendiniz için avantaja çevirmek istiyorsanız yakınlık faktörünü göz ardı etmeyin. Bazı işletmeler, yakınlık açısından en avantajlı konumda olmalarına rağmen, adres doğrulaması yapmadıkları için bu avantajdan istifade etmiyorlar.
Yerel SEO’nun size dönük avantajlarından faydalanmak için Gezgin Ajans’ın profesyonel SEO ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Google İşletme Profili Optimizasyonu
Yerel SEO’nun gücünden yararlanmak isteyen işletmeler, Google İşletme Profili optimizasyonuna büyük önem vermeleri gerekir. Lokal aramalarda ilk 3 sırada çıkmak için büyük bir rekabet içerisinde olan firmalar, doğru profil oluşturma teknikleri ile ön plana çıkabilir.
Yerel SEO stratejisi ile örtüşen aramalarda ilk sıralarda profil sonuçları çıkar. Eğer ki işletmeniz optimize edilmiş bir işletme profiline sahipse, ilk sırada kendinize yer bulabilirsiniz.
İlk sırada çıkan rakiplerin işletme profili incelenerek eksik kaldığınız konular belirlenir. Profil oluştururken öncelikle aşağıda yer alan ana sıralama faktörlerini dikkate almalısınız.
● İşletme Adı
● İşletmenin birincil kategorisi
● Diğer kategoriler
● İncelemeler ve yorumlar
İşletmeler genellikle yukarıda yer alan ana konuları dikkate alırken ek özellikler üzerine eğilmezler. Fark oluşturmak isteyen firmalar ise her bir ayrıntıyı eksiksiz bir şekilde doldurarak lokal SEO açısından daha güçlü hale gelebilir. Aşağıda yer alan ek özellikler ile birlikte profilinizi optimize edebilirsiniz.
● Açıklama
● İşletme görselleri
● Sorular ve cevaplar
● Ürünler
● Hizmetler
● Gönderiler
Yapılan optimizasyon çalışmalarıyla sonuçlardaki sıralamanız iyileştirilebilir. Sıralamanın iyileştirilmesi sizin mükemmel bir işletme profili oluşturmanıza bağlı olduğu kadar ilk sıralarda çıkan firmaların işletme profili kalitesine de bağlıdır. Eğer ki ilk sıralarda yer alan işletmeler, tüm ayrıntıları dikkate alarak kaliteli bir profil oluşturmuş ise ve düzenli olarak ekleme ve güncellemeler yapıyor ise onları geçmeniz zorlayıcı olabilir.
Sayfa içeriğini analiz edin
Sayfa içi SEO, birçok alanda olduğu gibi yerel SEO konusunda da sıralama belirlerken önemli bir faktördür. Bir anahtar kelime aramasında ilk sırada çıkan web sayfasının ayrıntılarına bakmak gerekir.
Rakiplerin ana sayfalarını ve konum sayfalarını dikkatli bir şekilde incelemek, onların yaptığı çalışmaları ve yatırımları görmenizi sağlar.
Google işletme profilinde yer alan iki tür sayfa bulunmaktadır. Bunlardan birincisi web sitesinin ana sayfası olurken, diğeri ise konum sayfasıdır.
Web sitesinin ana sayfası için sorulacak sorular;
● Menü üzerinde çok sayıda servis sayfası var mı?
● Web sitesi sektöre uygun bir görünümde ve farklı cihazlar için aynı sorunsuz deneyimi yaşatıyor mu?
● Web sitesi üzerinde, referanslara ve müşteriler tarafından oluşturulan ürün ve hizmet yorumlarına yer verilmiş mi?
● İçeriklerin başlıkları ve etiketleri optimize edilmiş mi?
● Ana sayfa üzerinde, video, özgün içerik ya da soru cevap gibi açıklayıcı bilgiler var mı?
Konum sayfasına yönelik sorulması gereken sorular;
● Konum sayfası üzerinde verilen hizmetler bulunuyor mu?
● Kullanılan içerik konum sayfasına özel mi oluşturulmuş yoksa websitesi üzerinden mi kopyalanmış?
● Ziyaretçilerin etkileşimde bulunabileceği CTA’lar var mı? CTA’lar (“Call to Action”) potansiyel müşterileri harekete geçiren butonlar ve mesajlardır.
● Konum sayfası üzerindeki etiketler optimize edilmiş mi?
● Konum sayfası üzerinden web sitesine bağlantı verilmiş mi?
Yukarıda yer alan sorular ayrıntılı sorular olmayıp sadece sizlere doğru bir başlangıç noktası oluşturacaktır.
Rekabet analizi ve SEO birbiri ile elele giden bir süreçtir. Düzenli olarak gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme süreçleri sayesinde, rakiplerinize karşı bir adım öne çıkmanıza, daha görünür olmanıza ve potansiyelinizin ortaya çıkmasına fayda sağlar.
Sizinle aynı sektörde hizmet veren firmalara kıyasla, durumunuzu öğrenmek istiyorsanız, Gezgin Ajans SEO ekibimizden destek alabilirsiniz. Gezgin Ajans tarafından yapılacak rekabet analiziyle, uzun vadeli bir SEO stratejisi oluşturulabilir. Doğru strateji sayesinde, hedeflerinize ulaşmanız çok daha sağlıklı olacaktır.