Google’ın önermiş olduğu yeni görsel formatı olan WebP hakkında az / çok bilginiz vardır. Peki, “WebP tam olarak nedir? Neden bu kadar önemlidir? SEO açısından ne gibi etkileri olur?” sorularının cevaplarını ve ayrıntılarını biliyor musunuz? WebP görüntüler ve sağlamış olduğu faydalar ile alakalı tüm bilgilere göz atalım.
Google, uygulamış olduğu yeni algoritmalar ile mobil öncelikli bir arama motoru haline geldi. Bu yaklaşım sonrasında, web sitesinin hızlı bir şekilde yüklenmesi, mobil uyumlu olması ve sorunsuz bir görünüme sahip olması SEO bakış açısından önemli hale geldi. WebP de bu faktörlerin birçoğuna katkı sağlayan önemli bir görüntü formatı olarak karşımıza çıktı.
WebP Nedir?
WebP görüntü formatı sayesinde SEO açısından bir adım öne geçebilirsiniz. Öncelikli olarak WebP görüntü formatının ne olduğunu anlamakta fayda var.
Google WebP’yi şu şekilde tanımlıyor; “Web’de yer alan görüntüler için üst seviyede bir sıkıştırma sunan modern bir görüntü formatı.” Bu tanımı şu şekilde açabiliriz; bir web sitesi üzerinde kullanılan görüntülerin daha büyük boyutlu emsalinden ayırt edilemeyecek kadar yüksek çözünürlüklü görülen bir görselin, aynı zamanda da emsallerinden çok daha düşük boyutta yer kaplamasıdır. Bu görüntü formatı, kayıplı ve kayıpsız sıkıştırma işlemini desteklemektedir. Bununla birlikte PNG görüntülerinin sahip olduğu şeffaf arka planı da aynı şekilde koruyabiliyor. Birçok sıkıştırma işleminde, şeffaf arka planın kaybolması önemli bir sorundu. WebP ile bu sorun da ortadan kalkmış oldu.
En çok kullanılan tarayıcılar (Chrome, Firefox, Opera, Edge…) WebP’yi sorunsuz bir şekilde desteklemektedir. Tarayıcıların yanı sıra Photoshop ve GIMP tarzı görsellerin düzenlendiği ve geliştirildiği araçlar da WebP desteği sunarlar.
SEO için WebP Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
WebP formatında görsel kullanımı sayesinde birbirini harekete geçiren faydalar zinciri elde etmiş olursunuz. WebP formatı sayesinde, web sayfalarınız çok daha hızlı bir şekilde yüklenir. Daha hızlı yüklenen web sayfalarının arama sıralamasındaki konumları yükselir ve daha görünür hale gelirler. Daha fazla görünürlük daha fazla organik trafik oluşturur. Bu döngü zincirleme olarak birbirini desteklemeye devam eder.
WebP formatını kullanan web sitelerinde yapılan araştırmalara göre, WebP formatı sayesinde aynı kalitede görseller ziyaretçiye sunulurken boyutunda ise ortalama %80’e kadar bir azalma görülmüştür. Bu rakam, görsel ağırlıklı web siteler için inanılmaz bir gelişimdir.
JPG’den WebP formatına dönüştürülen görsellerin boyutlarında %85’e kadar bir azalma sağlanmıştır. Görsel boyutlarında yaşanan bu düşüş sayesinde, web sayfalarının boyutlarında çok ciddi seviyelerde azalma sağlanarak sayfa açılma hızı artmıştır.
Google gibi tüm arama motorları, algoritmalara bağlı olarak çalışır ve arama sonuçlarını belirli kriterleri göz önüne alarak sıralar. Arama sonuçları sıralanırken, sayfa açılış hızı çok ciddi bir etmendir. Ziyaretçilerin yavaş yüklenen sayfalara tahammülü yoktur. Dolayısıyla arama motorları da ziyaretçileri memnun etmek için hızlı yüklenen sayfalara öncelik verir. WebP formatındaki görsellerin kullanımı sayesinde, bu konuda önemli bir gelişme sağlayabilirsiniz.
WebP kullanımının çok sayıda avantajı olmakla birlikte bir tanede olumsuz tarafı bulunur. Ama merak etmeyin onun da çözümü bulunmaktadır. WebP formatının olumsuz olarak görülebilecek tarafı, tüm tarayıcılar tarafından desteklenmiyor oluşudur. Örneğin, Safari 11 tarayıcısı ile WebP formatında görselleri desteklenmez ve Safari kullanan ziyaretçiler görsellere erişememiş olurlar.
Apple WebP formatında görsellerin desteklenmesi konusunda çalışmalarını devam ettiriyor. Yakın zaman içerisinde Safari’nin de, WEbP formatındaki görselleri desteklemesi bekleniyor. Bu tarz bir sorun yaşamamak için aşağıda yer alan başlık altında çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Sizler de bahsi geçen yöntemler sayesinde WebP desteklemeyen tarayıcılar ile web sitenize giriş yapan ziyaretçilere kendi formatlarında (JPG, PNG…) görseller gösterebilirsiniz. Bu sayede, kullanıcı deneyiminde de olası aksaklıklar ortadan kalkmış olur.
WebP’yi Sorunsuz Olarak Sitemde Nasıl Uygulayabilirim?
WebP’yi kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular var ki, tüm ziyaretçilerinize sorunsuz bir deneyim yaşatın. Bunların başında da akıllara şu soru geliyor; “WebP görüntü formatını desteklemeyen bir tarayıcı ile (Safari gibi) ziyaret gerçekleşirse ne yapmam gerekir?”. Konuya ilişkin çözüm önerilerine göz atalım:
Eğer CMS (içerik yönetim sistemi olarak ) olarak WordPress’i kullanıyorsanız, çeşitli eklentiler kullanabilirsiniz. Bu sayede WEbP’yi destekleyen görüntü optimizasyon eklentileri sayesinde olumsuz görünüm sorunlardan kurtulmuş olursunuz. Bu alanda, en sık kullanılan eklentiler, WP Smush Pro veya EWWW Image Optimizer eklentileridir. Bu eklentiler sayesinde, en sık kullanılan görüntü formatlarında (JPG, PNG..) görsellerinizi ekleyebilirsiniz. Eklenti ise, gerektiği takdirde bu formatları WebP formatına dönüştür ve destekleyen tarayıcılarda WebP formatı ile sunar. Safari gibi desteklemeyen tarayıcılarda ise yüklemiş olduğunuz JPG ya da PNG formatında sunar ki bu sayede, sorunsuz ziyaretçi deneyimi sağlanmış olur.
WordPress kullanmayan web siteler bu konuda nasıl bir çözüm takip etmeli? WordPress harici WebP formatını kullanan web siteleri ise CDN kullanımı sayesinde bu sorunu çözebilirler. CDN kullanımı konusunda yeterli bilgi sahibi olmayanlar kesinlikle bir uzman yardımı almalılar. Çünkü kurulum esnasında, doğru bir şekilde entegrasyonu çok önemlidir.
WebP Görüntülerini Web Sitemde Kullanmalı mıyım?
SEO çalışmaları içerisinde önemli bir yere sahip olan WebP görüntüler, sahip olduğu ve yukarıda bahsetmiş olduğumuz faydaları nedeniyle kullanılması gereken bir görsel formattır.
WebP sayesinde, web siteniz çok daha hızlı yüklenebilen, sorunsuz açılan ve hafif bir tasarıma kavuşabilir. Getirmiş olduğu bu faydalar sayesinde, arama motorları, sıralamalarda daha üst sıralarda bir konum almanıza olanak tanır. Sonucunda da daha fazla görünürlük ve organik trafik elde etmiş olursunuz.
WebP kullanınca kaliteden ödün verdiğinizi düşünmeyin. Zira, WebP görüntüler ile JPG ya da PNG formatlı görüntüler arasında ayrım yapmanız mümkün değildir. Bunun yanı sıra boyutlarında göreceğiniz büyük fark sizi şaşırtacaktır. Aynı kalitede bir görüntüyü çok daha hızlı bir şekilde ziyaretçilere sunuyor olmak kullanıcı deneyimini artırır.
Sonuç olarak; doğru bir şekilde uygulanmış WebP görüntüler ile siteniz çok daha verimli bir şekilde çalışmaya başlar. Gezgin Ajans ekibi olarak kullanıcı deneyimini artıran önemli bir etki sağladığı için, web sitenizde kullanmanızı tavsiye ederiz.