WhatsApp birçok sektör için ana iletişim kanalı olmaya başladı. İşletmeler de, müşterileri ve potansiyel müşterileri ile iletişim kurmak için WhatsApp Business kullanmayı tercih ediyor. Bu tercihin arkasında çok sayıda önemli etmen bulunuyor.
Mobil kullanımın hızlı bir şekilde artması ile birlikte, e-ticaret sitelerinde mobil cihazlı trafik de arttı. Kullanıcılar markalarla iletişim kurmak için WhatsApp mesajlaşma uygulamasını tercih ediyor. Sosyal medya platformları üzerinden satış yapan firmaların da büyük bir çoğunluğu WhatsApp üzerinden iletişim sağlıyor.
Müşterilerin büyük bir bölümü aranma yerine mesajlaşmayı tercih ediyor. WhatsApp Business’ın sunmuş olduğu çok sayıda avantaj ile birlikte, müşteriler ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmak, işletmelere de büyük kolaylık sağlıyor.
WhatsApp Meta bünyesine girdikten sonra hızlı yükselişine devam etti. Günümüzde en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması ve birçok kişi için olmazsa olmaz bir seçenek. Bu nedenle, WhatsApp seçeneğini sunarak, hemen hemen bütün hedef kitleniz ile iletişim kurmuş oluyorsunuz.
WhatsApp Business ile birlikte işletmeler, ilk iletişimi hazır cevap ile birlikte anında sağlamış oluyor. İlk kontağın kurulması ile birlikte, müşteri web siteden ayrılsa dahi, görüşmede herhangi bir kopma olmadan sorunsuz bir şekilde devam edebilecek. Web sitelerin uzunca bir süredir kullandığı canlı destek eklentileri de tarihe karışmaya başladı. Ziyaretçinin siteden ayrıldığı anda tüm iletişimin koptuğu bu eklentiler, WhatsApp ile birlikte çok kullanışsız bir durumda düştü. WhatsApp Business’ın da yetersiz kaldığı ve kota uyguladığı durumlar var. Büyük ölçekte işletmelerin bu gibi sorunlar yaşamamak adına WhatsApp Business yerine WhatsApp API kullandığını görmekteyiz.
Whatsapp Business Neden kullanmalısınız?
WhatsApp 2022 yılı itibariyle 2.2 milyar kullanıcıya ulaşmış durumda. En büyük rakipleri olan Facebook Messenger ve WeChat’in neredeyse iki katı kullanıcıya sahip. Bu açıdan WhatsApp, Facebook ve YouTube’dan sonra en çok kullanılan üçüncü sosyal ağ olarak görülüyor. Zaman içerisinde geçirdiği evrim ile birlikte, kişisel bir mesajlaşma uygulamasından çok daha fazlası haline geldi.
Küçük ölçekte firmalardan küresel firmalara kadar çok büyük bir yelpazede, WhatsApp Business tercih ediliyor.
WhatsApp Business ile birlikte web siteniz üzerinde yer vereceğiniz küçük bir buton ya da QR kod sayesinde müşterileriniz ile direkt bir sohbet başlatabilirsiniz. Ayrıca CRM sisteminize entegre edebilir ve işletmeniz için birincil iletişim aracı olarak kullanabilirsiniz. WhatsApp Business sayesinde, hedef kitlenize toplu mesaj gönderebilir ve pazarlama faaliyetlerine ayrı bir destek oluşturabilirsiniz.
İşletmeler WhatsApp kullanmak istediğinde karşılarına iki farklı seçenek çıkar. Küçük işletmeler için WhatsApp Business, daha büyük ölçekte firmalar için ise WhatsApp Business API kullanılmalıdır. WhatsApp Business API sayesinde aşağıda yer alan ek özelliklere sahip olabilirsiniz.
E-posta kampanyaları oluşturabilir,
İndirimler ve özel teklifler hazırlayarak müşterileri bilgilendirebilir,
Ürün ve hizmetler hakkındaki bilgilendirme, güncelleme ve teknik sorunlar hakkında mesaj gönderebilir,
Müşteri tarafından gerçekleştirilen talepleri birkaç farklı çalışana yönlendirebilir,
Müşteri yakalama aksiyonları oluşturmak ve satışları artırmak için chatbot kullanabilir,
Hızlı yanıtlar ile birlikte en çok sorulan sorulara anında cevap verebilirsiniz.
Yukarıda yer alan özellikler sayesinde, birçok farklı departman kendisine kaynak ve zaman yaratacaktır. Çok daha efektif bir müşteri hizmeti WhatsApp Business API ile mümkün oluyor.
İşletmeler İçin Whatsapp Business Uygulaması
WhatsApp Business uygulamasında hesap oluşturmak için aşağıda yer alan basit kılavuzu kullanabilirsiniz. 6 basit adım ile birlikte WhatsApp Business hesabınız hazır! İşte adımlar;
WhatsApp Business Uygulamasını Cep Telefonunuza Kurun
WhatsApp Business uygulamasını ücretsiz bir şekilde Android cihazlar için Play Store’dan iOS cihazlar için de App Store’dan indirebilirsiniz. Uygulamayı indirin ve yükleyin. Sonrasında iki aşamaya geçebiliriz.
Uygulamayı Başlatın
Uygulama yükledikten sonra ilk adımı tamamlamışsınız demektir. Şimdi WhatsApp Business hesabını oluşturabilirsiniz. Uygulamaya girin ve hizmet şartlarını kabul edin. WhatsApp politikasını okuyarak kabul edebilirsiniz. Kabul ettikten sonra “Devam” butonuna dokunun.
İşletme Hesabınızı Oluşturun
WhatsApp Business hesabını hangi telefon numarası ile kullanmak istiyorsanız o numarayı girin. Unutmayın, bireysel WhatsApp hesabınızda kullandığınız numarayı aynı zamanda Business hesabı için kullanamazsınız. Her hesap türü farklı telefon numarasına bağlı olmalıdır.
Kullanmak istediğiniz numarayı girdikten sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Numaranızı Doğrulayın
Bir önceki aşamada girmiş olduğunuz telefon numarasını doğrulamanız gerekiyor. Doğrulama işlemini SMS ile ya da Çağrı ile gerçekleştirebilirsiniz.
SMS ile gelen 6 haneli doğrulama kodunu telefonunuz otomatik olarak alacaktır. Eğer ki başka bir telefonda yer alan numarayı girdiyseniz, gelen doğrulama kodunu manuel olarak elle girebilirsiniz.
SMS ile doğrula yapmak yerine Çağrı ile de doğrulama yapabilirsiniz.
Kişilere ve Dosyalara Erişim İzinleri Verme
WhatsApp Business hesabınızı büyük ölçüde açmış bulunmaktasınız. Sırada, telefonda yer alan kişilere ve dosyalara erişim izni vermekte. Bu sayede, hem rehberinizde kayıtlı olan müşterilere erişebilir hem de dosyalarınızı WhatsApp üzerinden iletebilirsiniz. Ürün görselleri, proforma faturalar, dekontlar, vb. müşterilerin ihtiyacı olan dosyaları sorunsuz bir şekilde iletebilirsiniz.
Bir İşletme Profili Oluşturun
Artık bir WhatsApp Business hesabına sahipsiniz. Ancak, kurumsal bir görüntü vermek ve WhatsApp Business’ın sunmuş olduğu avantajlardan maksimum düzeyde faydalanmak için profil oluşturmalısınız. Profilinize, işletmeniz ile alakalı birçok bilgiyi girebilirsiniz.
Profil oluşturmak için ihtiyacınız olanlar;
Profil Resmi: WhatsApp Business hesabınız için kullanacağınız profil resmi, ya işletme logonuz ya da işletme faviconu olmalıdır. Kullanıcılar, işletmenizi en iyi kurumsal görseller sayesinde tanır. (Gezgin Ajans olarak işletmelere profesyonel logo hizmeti vermekteyiz. Logo hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.)
İşletme Adı: İşletmenin resmi adını kullanmanız ile birlikte, müşterileriniz sizi hızlı bir şekilde tanımış olur.
Kategori: İşletmeniz hangi sektörde faaliyet gösteriyorsa o kategoriyi seçmeniz gerekir. Örneğin; moda, aksesuar, saç bakım gibi kategoriler seçebilirsiniz.
Açıklama: 256 karakter ile işletmeniz ile alakalı bilgilendirici bir açıklama yazabilirsiniz.
İşletme Adresi: İşletmenizin fiziki adresini girerek, müşterilerinize bilgi vermiş olursunuz.
Yukarıda yer alan bilgiler ile birlikte hedef kitlenize büyük ölçüde bilgi vermiş olacaksınız. Yukarıda yer alan detaylara ek olarak başka bilgiler de ekleyebilir ve daha detaylı bir görünüme kavuşabilirsiniz. Detaylı bilgilendirme yapmak için “İş araçlarını keşfedin” bölümünü ziyaret edin. Aşağıda yer alan ek bilgilendirmeleri bulacaksınız;
İş profili: İşletmenizin resmi e-mail adresi, web sitenizin adresi ve işletmenin çalışma saatlerini ayrıntılı bir şekilde girebilirsiniz.
Katalog: Ürün ve hizmetlerinizi detaylı bir şekilde göstermek için kullanabileceğiniz bir özelliktir.
Mesajlaşma araçları: Bu alan üzerinden otomatik mesajlar oluşturabilirsiniz. Örneğin; otomatik bir karşılama mesajı sayesinde müşteriniz ile hızlı bir kontak kurmuş olursunuz. Otomatik yanıtlar, müşteriye memnuniyet sağlayacağı gibi, işletmelere de zaman kazandırır.
Etkileşimi artırmak için profilinizi olabildiğince güçlü bir şekilde oluşturun. Yukarıda yer alan alanların doldurulması ve özelliklerin kullanılması isteğe bağlıdır. Dilediğiniz zaman doldurabilir ve güncelleyebilirsiniz.
WhatsApp Business’ta Mesaj Sınırı Nedir?
Mesaj sınırları hesap kalitesi ile doğru orantılı olarak değişmektedir. WhatsApp Business hesaplar 24 saatlik olarak uygulanan kotalara sahiptir. Kullanıcılara verilen yanıtlar bu kotadan etkilenmeyecektir.
WhatsApp, 24 saatlik mesaj kotasını 4 farklı kademeye göre belirlemektedir.
Kademe 1: 1 000 benzersiz müşteri
Kademe 2: 10.000 benzersiz müşteri
Kademe 3: 100.000 benzersiz müşteri
Kademe 4: Sınırsız sayıda benzersiz müşteri
Limitlerin artması için kalite puanınızın artması gerekir. Ayrıca, mesaj ilettiğiniz müşteri sayısı, 7 gün içerisinde mevcut sınıra ulaşması gerekmektedir.
Müşterilere değerli mesajlar gönderdiğiniz takdirde müşteriler iletişime geçer ve hesabınızı bloke etmezler. Bu sayede, kalite puanınız artar. Müşteriler, hesabınızı bloke ettikleri takdirde ise puanınız düşecektir. Bu yüzden, spam mesajlar oluşturmaktan kesinlikle kaçının. Aşağıda yer alan konulara dikkat ederek, WhatsApp politikalarına büyük ölçüde uymuş olacaksınız;
Mesajlarınızı müşteri bazlı olarak kişiselleştirin. Spam mesajlar oluşturmaktan kaçının.
1-2 günde bir mesaj göndermeniz en sağlıklısıdır. Her gün onlarca mesaj göndererek politikayı ihlal etme olasılığınız çok yüksektir.
Olabildiğince ilk mesajı karşı taraftan almaya çalışın. Örneğin; web sitenize yerleştireceğiniz bir WhatsApp butonu ya da QR kod sayesinde müşterilerinizden mesaj alabilirsiniz. Bu sayede, hesabınızın kalite puanı da artacaktır.
WhatsApp Business, birçok sektörde olmazsa olmaz bir iletişim aracı haline geldi. Günümüzde büyük bankalarda küresel firmalara kadar büyük ölçekte işletmeler dahi WhatsApp Business ve WhatsApp Business API kullanıyor. İlerleyen zamanlarda gelecek yeniliklerle WhatsApp’ın ticaret hayatında daha fazla yaygın olması bekleniyor. Online mağaza ve ödeme süreçlerinin de barınacağı bir platforma dönüşmesi çok zaman almayacaktır. Siz de şimdiden WhatsApp Business hesabınızı oluşturarak, hedef kitlenizi genişletebilir ve yeniliklere hazırlık yapabilirsiniz.